Enflasyon yüzde 20'ye dayandı

Temmuz ayı rakamları tüketici enflasyonunun iki haneli bölgeye yerleştiğini, üretici enflasyonunun ise yüzde 20'yi zorlamaya başladığını gösteriyor.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan temmuz ayı enflasyon rakamları, iki haneli enflasyonun ekonomiye açık biçimde yerleştiğini, üretici enflasyonunun ise yüzde 20 sınırını zorlamaya başladığını gösteriyor.

Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE), temmuz ayı içerisinde yüzde 1,25 artış gösterdi. Bu artışla birlikte 2007 yılı temmuz ayından bu yana üretici fiyatları yüzde 18,41 yükselmiş oldu. Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) ise temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,58 artış gösterdi. Böylelikle son bir yıl içerisinde TÜFE yüzde 12,06 yükselmiş oldu.

ÜFE'nin sektörel bazda ayrıştırılması durumunda, üretici fiyatlarının tarımda son bir yılda yüzde 14,54 sanayide ise yüzde 19,33 yükseldiği görülüyor.

Tüketici fiyatlarında ise, son bir yılda yaşanan en büyük yükselmenin konut grubunda gerçekleştiği görülüyor. Konut harcamalarının yüzde 21,84 yükseldiği hesaplanırken, hemen ardından gelen gıda ve alkolsüz içkiler gurubundaki fiyatların ise yüzde 15,28 yükseldiği görülüyor. Bu rakamlar, emekçileri en çok ilgilendiren barınma ve beslenme masraflarının aynı zamanda enflasyondan en fazla etkilenen kalemler olduğunu ortaya koyuyor.