Enerji politikaları Meclis'te tartışıldı

Elektrik Piyasası Kanunu tasarısının TBMM Genel Kurulu'nda görüşülmesi esnasında AKP'nin yanlış enerji politikaları uyguladığı söylendi ancak herkes "özel yatırımlar şart" demeyi de ihmal etmedi.

soL(HABER MERKEZİ) Elektrik Piyasası Kanunu TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri uygulanan enerji politikalarının tartışılmasına neden oldu.

Enerji piyasasının "özelleştirilmesi"ni ve özel yatırımların teşvik edilmesini kapsayacak olan değişiklilerin içeriği tartışılmazken, daha çok enerji arzına dair sıkıntılar tartışma konusu oldu.

AKP'nin enerjide yanlış politika uyguladığını belirten vekiller, özel sektörün yatırımlara özendirilmesinde AKP'nin yetersiz kaldığını savundular.CHP, MHP ve AKP'li milletvekillerinin ortaklaştığı nokta ise enerjide özel yatırımların teşvik edilmesi oldu.

Güler'den enerji yalanları
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise tasarıya ilişkin eleştirileri yanıtlarken, AKP iktidarı öncesinde Bulgaristan'dan elektrik ithal edildiğini, şimdi ise Türkiye'nin kendine yettiğini, gerekli durumlarda Irak Suriye ve Yunanistan gibi komşularına elektrik sağlayabilecek duruma getirildiğini savundu.

Güler, ayrıca söylenenlerin aksine son dönemde enerji sektöründe çok sayıda yatırımcının ortaya çıktığını söyledi ve "Geçen dönem Meclisten çıkarılan yasalarda, kamunun yatırım yapması öngörülmüyor. Kamu yatırım yapmayacak, özel sektör yapacak. Biz hiçbir şekilde kamuya yük olmadan bunu karşılayabiliyoruz. Madem Türkiye bu kadar kötü, ekonomik durumu bu kadar kötü, güvensiz ortam varken niye millet enerji yatırımı yapmak için birbirini ezerek, çiğneyerek bunu yapıyor?" diye sordu.

Güler ayrıca beş yılı aşkın bir boyunca elektriğe zam yapılmadığını, devletin bu konuda IMF kredilerinden fon ayırarak sübvansiyon sağladığını söyleyerek yapılan zamların protesto edilmesine anlam veremediğini söyledi. Güler ayrıca, Türkiye'nin hem doğalgaz hem de elektriği en ucuza kullanan ülkelerden biri olduğunu öne sürdü.