En zengin daha da zengin, Ülker hepsinden zengin

AKP'li yıllarda yoksullar daha da yoksullaşırken, zenginler daha da zenginleşmeye devam ediyor. “En zengin 100 Türk”ün toplam serveti geçen yıla oranla bu yıl yüzde 25 arttı. Dikkat çekici yükseliş ise İslami sermayenin önde gelen markalarından Ülker Grubu'na ait.

Ekonomist dergisi geleneksel olarak duyurduğu 'En Zengin 100 Türk' araştırmasının 2012 sonuçlarını açıkladı.

Söz konusu araştırmanın sonuçları zengin ile yoksul arasındaki gelir uçurumunun 8 kat arttığını belirten resmi verileri doğrular nitelikte. Buna göre, ülkede sürekli yoksulluk riski altında bulunanların oranı yüzde 18,5 iken, “En zengin 100 Türk”ün toplam serveti geçen seneye oranla bu yıl yüzde 25 arttı.

Bu yıl dokuz kişi/ailenin veda ettiği zenginler listesinde, yerlerini yenileri doldurdu. En zengin 12 Türk ve ailesinin servetlerinin toplam değeri 70 milyar dolar olarak hesaplandı.

Diğer taraftan listenin ilk sırasında yer alan Mehmet Emin Karamehmet'in servetindeki artışta Kuzey Irak'ta petrol sahasına sahip olan şirketlerinin petrol ihracatına başlamasının etkili olduğu kaydedildi. Ali Metin Kazancı'nin, 1,4 milyar dolarlık servetinin en büyük kaynağının ise geçen yılın mayıs ayında Borsa'da işlem görmeye başlayan ve Kazancı Holding'in sahip olduğu elektrik santrallerini de bünyesinde barındıran Aksa Enerji Üretim şirketi olduğu ifade edildi.

“En zengin 100 Türk” araştırmasına göre, Koç Ailesi 8 milyar doların üzerindeki servetiyle bu yıl da ilk sırada yer alırken 7-8 milyar dolarlık servetleriyle ikinci sırada Şahenk Ailesi, 3. sırada ise Ülker Ailesi bulunuyor.

AKP’li yıllarda Ülker’in önlenemez yükselişi
2012 listesindeki dikkat çekici değişiklik ise geçen yıl 6. sıradan bulunan Ülker Ailesi’nin bu yıl 3. sıraya yükselmesi oldu. Bilindiği gibi İslami sermayenin önde gelen temsilcilerinden olan Ülker Grubu AKP iktidarı ile organik bağlara sahip. Başbakan Erdoğan, Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu sırada Ülker'in bayi sahibi ortaklarındandı. Erdoğan Başbakan olduktan sonra, oğlu Ahmet Burak Erdoğan, Ülker'in Anadolu yakası bayiliğini devam ettirmiş ve Ülker bünyesinde üretilen Cola-Turka'nın dağıtımını yapmıştı.


Cenaze törenine Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı, geçtiğimiz haziran ayında yaşamını yitiren Ülker Grubu'nun kurucusu ve Onursal Başkanı Sabri Ülker’in en son yaptığı en önemli yatırım 850 milyon dolara butik çikolata firması Godiva'yı satın alması oldu.

1992’de margarin, bitkisel yağ, endüstriyel yağ sektörüne girildi ve bir yıl sonra bir dünya deviyle ilk ortak girişim, Pendik Nişasta, kuruldu. 1995’te grubun ikinci yarı yarıya ortak girişimi, Ülker ve Danke, kuruldu. Süt endüstrisine ise 1996’da girildi.

Ülker, Cidde’deki bir çikolata fabrikası ve Karaman’daki bisküvi fabrikasını alarak büyümeye devam etti. 2000 yılında ise Ülker sakız, hazır çorba ve pişirme katkıları pazarına girdi. Ülker 2002 yılında gazlı içecek üretime başladı. 2003 Temmuzunda Cola Turka markasını piyasaya sürdü. 1974 yılında ihracata ilk olarak Ortadoğu pazarında başlamış olan Ülker Grubu'nun Kazakistan, Özbekistan, Ukrayna, Romanya, İran, Suudi Arabistan ve Cezayir olmak üzere 7 ülkede 10 tesisi bulunuyor.

Tarihsel olarak bakıldığında Türkiye kapitalizminde kendine önemli bir yer edinmiş ve sürekli olarak büyümüş ve gelişmiş olan Ülker Grubu’nun AKP iktidarı boyunca ise üretim, dağıtım, telekomünikasyon, perakende, sistem entegrasyonu ve yazılım gibi pek çok alanda faaliyet gösteren Ülker’in çatı şirketi Yıldız Holding’in hız kesmez yükselişi dikkat çekti. Ayrıca Yıldız Holding'in ortakları arasında Başbakan Erdoğan'ın da yer aldığı biliniyor.

En belirgin özelliği anti-komünist olması
Kamuoyunda daha çok İslami kimliği ile bilinen Ülker Grubu’nun en belirgin özelliği ise anti-komünist olması. Komünistlerin Kırım’a girmesinden sonra Türkiye’ye göç etmiş olan Ülker ailesi’nin adı, Soğuk Savaş döneminde “anti-komünizmin kaleleri“ Aydınlar Ocağı, İlim Yayma Cemiyeti gibi kuruluşlara yaptığı maddi yardımlarla duyuldu.

Son dönemlerde ise Ülker’in yalnızca muhafazakâr kesime hitap eden “İslami sermaye” imajının ötesinde bir “dünya markası” olma yolunda attığı adımlar dikkat çekiyor. Bu bağlamda, Ülker Grubu’nun söz konusu bu yeni imajının “En zengin 100 Türk” araştırmasında 6. sıradan 3. sıraya yükselmesindeki katkısı da görülebilir.

2012 Türkiye'nin en zengin aileleri ilk 20 sıra
1-Koç Ailesi Koç Holding
2-Şahenk Ailesi Doğuş Holding
3-Ülker Ailesi Yıldız Holding
4-Erol Sabancı ve Ailesi Sabancı Holding
5-Türkan Sabancı ve Ailesi S. Sabancı Holding
6-Şevket Sabancı ve Ailesi Esas Holding
7-Şarık Tara Enka Holding
8-Eczacıbaşı Ailesi Eczacıbaşı Holding
9-Doğan Ailesi Doğan Holding
10-Yazıcı Ailesi Anadolu Grubu
12-Özilhan Ailesi Anadolu Grubu
13-Mehmet Başaran Habaş Grubu
14-Hüsnü Özyeğin Fiba Holding16 Çolakoğlu Ailesi Çolakoğlu Grubu
15-Zorlu Ailesi Zorlu Holding
16-M. Emin Karamehmet Çukurova Holding
17-Dinçkök Ailesi Akkök Grubu
18-Boydak Ailesi Boydak Grubu
19-Konukoğlu Ailesi Sanko Holding
20-Kocabıyık Ailesi Borusan Holding

(soL- Ekonomi)