En kazık Türkiye

Yapılan son zam ile Türkiye'de elektrik halka tüm Avrupa Birliği ülkelerinden daha pahalıya ulaşıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Bu günden itibaren yürürülüğe girecek olan elektrik zammının fiyatları AB ortalamasına yükselttiği ve bu yüzden de zammın abartılı olmadığı söyleniyor.

Gerçekte, son zamlarla birlikte Türkiye'de elektriğin fiyatı, yüz kilovat saat için AB ortalamasının 1,5 Avro yani yaklaşık yüzde 15 üzerine çıkmış durumda. Ancak bundan daha da önemlisi, karşılaştırma yapılırken ülkelerin kişi başına milli gelir düzeyleri dikkate alındığında, Türkiye vatandaşları için elektriğin tüm AB üyesi ülkelerin vatandaşları için olduğundan daha pahalı hale geldiği görülüyor.

Ülkelerin kişi başına milli gelir düzeyleri ve elektrik fiyatları kullanılarak, ortalama gelir düzeyindeki bir vatandaşın yılda kaç kilovat saat elektrik satın alabildiği hesaplandığında, Türkiye listenin en sonunda yer alıyor. Listenin en başında olan Fransa'da ortalama gelir düzeyine sahip olan bir vatandaş, ortalama gelir düzeyine sahip bir Türkiye vatandaşının dört katından fazla elektrik satın alabiliyor.

Uzmanlar ısınma, aydınlatma, ulaşım gibi toplumsal hizmetlerde devletin konuyu halkın alım gücüne havale edemeyeceğini, elektrik fiyatlarında gelişmiş batılı ülkelerle Türkiye'nin aynı fiyatları uygulamasının kabul edilemez olduğunu belirtiyorlar. Enerji üretimindeki bağımlı politikaların ve özelleştirmelerin bugünkü duruma yol açtığı da ileri sürülürken, bugün AB üyesi olan üç eski Sovyetler Birliği cumhuriyetinin ülkenin halkın tepkisinden korktukları için daha önce çok düşük olan elektrik fiyatlarını şağı düzeylerde tutmak zorunda kaldıkları da ifade ediliyor. Estonya, Letonya ve Litvanya'da elektrik fiyatları AB ortalamasının çok altında.

Avrupa ülkelerinde durum