En az 675 bin kişi bir yıldır iş bulamıyor

Resmi verilere göre sayıları 2 milyon 630 bine ulaşan Türkiye genelindeki işsizlerin 675 bini bir yıldan fazla süredir iş arıyor. Resmi rakamlar dışında DİSK’in açıkladığı veriler temel alındığında ise bu sayının çok daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

ANKA’nın resmi verilerden derlediği habere göre, Türkiye genelindeki işsizlerin 675 bini bir yıldan fazla süredir iş arıyor. Bu kişilerin içerisinde 73 bin kişilik bir grup var ki onlar ise 3 yılı aşkın süredir iş bulamıyor.

ILO’nun yaptığı tanımlamaya göre, bir yıldan fazla süreli işsizlik uzun dönemli işsizlik olarak ifade ediliyor. Türkiye’de giderek artan uzun dönemli işsizlik oranları, işsizliğin ulaştığı boyutları gözler önüne sermesi bakımından önemli.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), Kasım 2012 dönemine ait Hanehalkı İşgücü verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye genelinde Kasım itibariyle sayıları 2 milyon 630 bine ulaşan işsizler ordusunun yüzde 25.7’lik kısmı, bir yılı aşkın süredir iş arıyor. Bir yılı aşkın süredir iş arayan kişilerin toplam sayısı 675 bin olurken, bu kişiler içerisinde 439 bini bir yıl ve daha fazla, iki yıldan daha az 163 bini iki yıl ve daha fazla, üç yıldan daha az 73 bini ise 3 yıl ve daha fazla süredir iş arıyor.

Öte yandan, bu bir yıldan fazla süredir iş arayan 675 bin kişinin haricinde, 885 bin kişi bir, iki aydır 707 bin kişi üç, beş aydır 264 bin kişi altı, sekiz aydır 100 bin kişi ise dokuz, onbir aydır iş ararken, iş arayıp da bulamayan vatandaşların toplam sayısı 2 milyon 630 bin kişi olarak gerçekleşti.

Bir yıldan fazla süredir iş arayan işsizlerin 360 binini erkekler oluştururken, kadın işsizlerin de 300 binden fazlasının bir yıldan fazla süredir iş aradığı belirlendi.

Resmi verilerin temel alındığı bu çalışma dışında DİSK’in açıkladığı rakamlara göre işsizliğin 4,5 milyonun üzerinde olduğu belirtiliyor. DİSK'in açıkladığı bu veriler emekçilerin yaşadığı sıkıntının boyutlarının çok daha büyük olduğunu gözler önüne seriyor.