Elektriğe bir yılda yüzde 65 zam

Enerji Bakanlığı otomatik fiyatlandırma mekanizmasını gerekçe göstererek elektrik satış fiyatına 1 Ekim'de yüzde 34 zam yapılacağını açıkladı. Buna göre yılbaşından Ekim'e kadar olan dönemde elektriğe yapılan zam tüketici için yüzde 65'e ulaşıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Enerji Bakanlığı Türkiye Elektrik Ticaret Taahhüt Anonim Şirketi, Türkiye Elektrik Dağıtım Şirketi'ne sattığı elektriğin satış fiyatının 1 Ekim'den itibaren yüzde 34 oranında artırılması için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na başvurdu. Böylece 1 Ekim'den sonra tüketiciye yansıyacak elektrik zam oranının yüzde 15 olması bekleniyor.

Temmuz ayında başlayan otomatik fiyat mekanizması çerçevesinde TETAŞ'ın ardından TEDAŞ da fiyat ayarlamasına gidiyor. TETAŞ, zam için dünya petrol piyasalarında yaşanan artış nedeniyle elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz fiyatının yılbaşından bu yana yüzde 50'ye yakın artmasını gerekçe gösteriyor.

Yılık zam yüzde 65
Yeni taleple birlikte tüketici 2008 yılında üçüncü kez elektrik zammı ile karşı karşıya kalacak. Zammın tüketiciye yansıma oranları şu şekilde yılbaşında yapılan yüzde 10-15 oranındaki zam, tüketiciye yüzde 19-20'ye yakın bir oranda yansırken, 1 Temmuz'da yapılan ikinci zam da bu oran yüzde 21oldu. 1 Ekim'den geçerli olacak üçüncü zam da yüzde 15'e yakın bir oranda gerçekleşecek. Böylece 2008 yılında elektriğe yapılan zam oranı yüzde 65'e ulaşacak.