Ekmeğe zam kapıda!

AKP'nin birbiri ardına yaptığı zamların ardından Türkiye Fırıncılar Federasyonu da maliyetlerdeki artış gerekçesiyle ekmeğe zam yapılabileceğinin işaretini verdi.

AKP’nin bütçe açığı sorununu azaltmak ve düşen bütçe gelirleri arttırmak için birbiri ardına yaptığı zamlar birçok malın fiyatını arttırmaya devam ediyor. Hükümetin doğalgaz ve elektriğe zam yapılacağını açıklamasının ardından Türkiye Fırıncılar Federasyonu da un maliyetindeki artış gerekçesiyle ekmeğe zam sinyali verdi.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu, 'Akdeniz Bölge Toplantısı ve İstişare Kurulu Değerlendirme Çalışması' kapsamında Antalya'da toplandı.

Toplantının ardından basın açıklaması yapan Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, son günlerde ekmek maliyetini etkileyen unsurlarda bir artış söz konusu olduğunu ifade ederek, ülke genelinde ekmek fiyatının kilogram fiyat olan 3 liranın üzerine çıkmadığını belirtti. Ekmekteki temel unsur olan un fiyatlarında artış yaşandığını söyleyen Balcı, "Bu konuyu oda başkanlarımızla değerlendirip, önümüzdeki hafta itibarıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızla yapacağımız görüşmeler neticesinde, un fiyatlarında meydana gelen artışın nasıl önüne geçilebileceği konusunda bir çalışma içinde olacağız. Un fiyatlarında bir gerileme söz konusu olması durumunda, biz hiçbir zaman ekmeğin kilosunu 3 liranın üzerinde satma taraftarı değiliz. Yeter ki un fiyatlarında iyileşme olsun." şeklinde açıklama yaptı.

Aynı gramajdaki ekmeğin farklı fiyatlarda satılması konusunda ise Balcı şöyle konuştu: "Fiyat farklılığı rekabetten meydana geliyor. Eğer çok fark var ise haksız rekabet söz konusudur. Biz, hiçbir zaman bunu doğru bulmuyoruz, tasvip etmiyoruz. Bizim, rekabeti kalitede yapmamız gerekiyor. Fiyatta rekabet yapmak tüketici olan vatandaşımızın lehine gözükse de gerçek anlamda kesinlikle lehine bir durum değildir. Çünkü haksız rekabet ilk önce ekmekte kaliteyi bozmaktadır. Hijyenik ve sağlıklı ortamda üretim yapılmasını engellemektedir." Balcı, ekmeğin hijyenik bir şekilde vatandaşın önüne gelmesi için denetimleri sıklaştıracaklarını dile getirdi.

“Şimdilik bir zam söz konusu değil”
Hatırlanacağı üzere geçen hafta ise ekmeğe sessiz sedasız 15 kuruş zam yapıldığı haberleri basına yansımıştı. 60 kuruşa satılan ekmek, son iki gündür tavan fiyat olan 75 kuruştan satıldığına dikkat çekilmişti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yapılacak görüşmenin öncesinde biraraya gelen fırıncılar ise şimdilik bir zammın söz konusu olmadığını ifade etti.

Başkanı Balcı, "Bugün itibariyle maliyetlerin artmasından dolayı kilogramı 3 lira olan ekmek üzerinde bir fiyat değişikliği söz konusu değil. Dolayısıyla basında çıktığı gibi sessiz sedasız bir zam da söz konusu değil" şeklinde konuştu.

(soL- Ekonomi)