“Doğalgaz zamları kanun yüzünden”

Doğalgaz zamlarına yönelik tepkilerin ardından, Başkent Doğalgaz Dağıtım Genel Merkezi doğalgaz zamlarına tepki gösterenleri “önceki indirimleri görmezden gelmekle" suçladı. Genel Merkezden yapılan açıklamada "zamlar kanun yüzünden" denildi.

soL (HABER MERKEZİ) Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş Genel Müdürlüğü'nün, doğalgazın metreküp fiyatındaki 1,8YKR'lik artış hakkında yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu düzenlemenin, Doğalgaz Piyasası Kanunu gereği yapıldığı belirtildi. Döviz kurundaki aylık değişimlerin, doğalgaz fiyatına düzenli olarak yansıtıldığı kaydedilen açıklamada, döviz yükseldiğinde fiyatın artırıldığı, döviz düştüğünde de fiyatın azaltıldığı belirtildi.

"Bir tek biz yapmadık" Yaptıkları zammın her ay düzenli olarak yaptıkları dövize ve ÜFE'ye bağlı fiyat ayarlamalarından kaynaklandığını söyleyen dağıtım şirketinin açıklamasında, "Nitekim 1 Aralık 2008'den itibaren de İGDAŞ (İstanbul), ESGAZ (Eskişehir) ve BURSAGAZ (Bursa) da kur ayarlamasından doğan farkı fiyatlarına yansıtmışlardır. Hal böyleyken bu ayarlamanın bir tek Ankara'da yapılmış gibi yansıtılması ya da 2007 yılı Eylül ayından son küresel krize kadar, döviz kurundaki düşüşe bağlı olarak fiyatların süreklendirilmiş olmasının görmezden gelinmesi manidar bulunmuştur" denildi.

Doğalgaza zam yapma yetkisinin BOTAŞ'a ait olduğunun belirtildiği açıklamada, yine de dağıtım şirketlerinin yasa gereği "birim hizmet ve amortisman bedeli"ndeki değişiklikleri fiyatlara yansıttığı kaydedildi.