Danıştay'ı dinleyen yok

Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Danıştay kararının özelleştirme sürecini etkilemeyeceğini söyledi.

soL (HABER MERKEZİ) Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, Danıştay kararının, köprü otoyol özelleştirmesiyle ilgili tasarının yasalaşmasının zaten beklenmesi nedeniyle, söz konusu özelleştirme sürecini etkilemeyeceğini söyledi.

Köprü ve otoyol özelleştirmesi ile ilgili tasarının Meclis'in yoğun gündemi nedeniyle kanunlaşamadığını hatırlatan Kilci, Meclis'in yeniden toplanmasından sonra tasarının yasalaşmasını beklediklerini söyledi. Kilci'ye göre zaten yasa çıktığında Danıştay'ın yürütmeyi durdurma gerekçesi de ortadan kalkacak. Kilci, kararın gerekçesini basından öğrendiği şekli ile yorumladığının da altını çizdi.

Bu yıl içinde ihale sürecini başlatacaklarını kaydeden Kilci, ihale ve devir işlemlerinin 2009 yılına sarkabileceğini bildirdi.

Danıştay hukuka aykırı işlem dedi
Danıştay, 9 otoyol ve 2 boğaz köprüsünün, işletme hakkı devri yöntemiyle satışına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun geçtiğimiz yıl aldığı kararı dün durma kararı almıştı. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) ÖYK kararının iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'da dava açmış, başvuruyu değerlendiren Danıştay Nöbetçi Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararını oybirliğiyle aldı.

Gerekçede, Karayolları Genel Müdürlüğünün yapım, bakım, onarım ve işletimini üstlendiği hizmet üretim birimi olan otoyolların, köprüler ve bunlar üzerinde yer alan tesislerin, 4046 sayılı Özelleştirme Kanunu'nda öngörülen hukuki yönden özelleştirmeye hazırlık işlemleri, yasal altyapısı tamamlanmadan özelleştirme programına alınması mümkün olmadığından Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun dava konusu kararında hukuka uyarlık bulunmadığı kaydedildi.

Davalı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın, bu karara itiraz hakkı bulunuyor. İtirazı, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu görüşecek.

http://haber.sol.org.tr/ekonomi/2775.html (Danıştay'dan nafile karar)