Danıştay'dan nafile karar

9 otoyol ve 2 boğaz köprüsünün özelleştirilmesine olanak sağlayan Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun geçtiğimiz yıl aldığı kararın durdurulması talebiyle TÜKODER tarafından yapılan yürütmeyi durdurma başvurusu Danıştay tarafından kabul edildi. Ancak hükümet Danıştay kararlarını uygulamıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Danıştay, 9 otoyol ve 2 boğaz köprüsünün, işletme hakkı devri yöntemiyle satışına ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun geçtiğimiz yıl aldığı kararı durdurdu.

Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) tarafından yapılan başvuruyu değerlendiren Danıştay Nöbetçi Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararını oybirliğiyle aldı.

Heyetin karar gerekçesinde, "otoyolların ve bu otoyollar üzerinde bulunan hizmet tesisleri ile köprülerin özelleştirilmesi sürecinde, öncelikle ilgili yasalarda özelleştirmeye olanak tanıyacak değişikliklerin yapılarak, otoyol ve köprü özelleştirmelerinin kapsam ve sınırlarının yeniden tanımlanması ve özelleştirme sonrasında işletici ve kamu otoritesinin yetki ve sorumluluklarının belirlenmesi gerektiği" vurgulandı.

Özelleştirme Yüksek Kurulu 19 Nisan 2007'de, 9 otoyol ve boğaz köprülerinin bu yılın sonuna kadar satışını tamamlama kararı almıştı. ÖYK'nın Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na itiraz etmesi bekleniyor. Şu ana kadar Danıştay'ın birçok iptal ya da yürütmeyi durdurma kararı yapılan itirazla bozulmuş, bozulmayanları ise hükümet hiç uygulamamıştı.