Citigroup'tan Türkiye ekonomisine pohpoh

Uluslararası finans kuruluşları Türkiye'yi yere göğe sığdıramıyor. Fitch'den sonra Citigroup da krizden sonra Türkiye ekonomisine tam not verdi.

Krizde ABD Hazinesi tarafından batmaktan kurtarılan Citigroup, Türkiye ekonomisini dünyada 2010'da en hızlı büyüyecek ekonomiler arasına aldı.

Citigroup'un yayınladığı raporda asıl dikkat çeken nokta ise, bütçe açığı ve enflasyon olmak üzere bir dizi makroekonomik veride bozulma beklense de, iyimserliğin korunması oldu. Citi, 2010 yılı için Türkiye ekonomisine güveni, "Küresel risk iştahındaki güçlü artış ve büyük özelleştirme hazırlıkları Türkiye’nin IMF’siz yola devam etmesini mümkün kılabilir. Ancak bize göre, bu durumda hem iyi şansa hem de iyi politikalara ihtiyaç duyulacak" diyerek, AKP'nin özelleştirme hamlesine, sıcak para girişine ve biraz da şansa bağladı.

Balonu şişirecekler
Citigroup'un tahminlerine göre, enflasyon 2010 yılında yüzde 7,1'e yükselecek. Bütçe açığı ise GSYH'in yüzde 5'i düzeyinde gerçekleşecek.

İşsizlik yüzde 12,5 olarak tahmin edilirken, cari açığın da GSYH'in yüzde 4'üne ulaşması bekleniyor.

Citigroup'un tahminlerin ötesinde bir iyimserliğe sahip olması ve Türkiye ekonomisini gelecek yıl dünyanın en hızlı büyüyecek 13 ekonomisinin içerisinde göstermesi, ekonomiye sıcak para akışının hızlanacağının bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Fitch de öpmüştü
Citigroup'tan önce 3 Aralık'ta da, uluslararası derecelendirme kuruluşu Fitch Türkiye'nin kredi notunu iki basamak birden yükselterek, BB+ seviyesine getirmişti.

Fitch'in ardından Moodys'in de kredi notunu yükseltebileceği belirtiliyordu.

Dünya finans devlerinin Türkiye ekonomisi için pompaladığı iyimserliğin, Dubai'den sonra değerlenecek mecra arayan finansal sermayeye adres gösterme amacını taşıdığı da düşünülüyor. Bu durumda, Türkiye ekonomisi daha büyük bir kriz ve durgunluk riski ile karşı karşıya kalabilir.

Türkiye ekonomisine bu kadar çok işaret edilen gelişmelerin yaşanması, ABD'nin Afganistan'da yeni misyonlara hazırlandığı sırada ve Başbakan Erdoğan'ın Washington ziyaretinin hemen öncesinde gerçekleşti.

(soL-Ekonomi)