Çin'de 25 milyon kişi işsiz kaldı

Ekonomik kriz Çin'de 25 milyonu aşkın kişinin işsiz kalmasına neden oldu. Yaşanan yıkımın kırsal bölgelerde huzursuzluğa yol açabileceği belirtiliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Çin'in kentsel kesiminde çalışan 130 milyon civarındaki göçmen işçinin 25 milyondan fazlası ekonomik kriz nedeniyle işten çıkarıldı. Hükümet tarafından yapılan açıklamada, iş kaybının sebebinin dünya çapında yaşanan talep daralması nedeniyle elektronik, oyuncak ve ayakkabı ihracatının yavaşlaması olduğu kaydedildi.

Hükümetten yapılan açıklamada ayrıca 2009'un, "2000'den bu yana en zorlu yıl" olacağı kaydedildi.

Eylemler taşraya yayılabilir
Öte yandan, işten çıkarılan işçiler tarafından kentlerde büyük protesto gösterileri düzenleniyor ve bu protestoların kırsal kesime yayılabileceği düşünülüyor.

İşten çıkarılan işçilerin tamamına yakını kırsal kesimden kentlere gelen ve iş güvencesi olmadan çalışan göçebe işçilerden oluşuyor. Çin Halk Bankası tarafından yapılan bir araştırmaya göre kırsal kesimde yaşayan ailelerin toplam gelirinin yüzde 65'i kentlere göçen işçiler tarafından sağlanıyor. Bu gelirin kesilmesi durumunda kırsal alanda büyük bir sefaletin başlayabileceği düşünülüyor.

Hükümete danışmanlık yapan Merkezi Kırsal Emek Yönetim Grubu Başkanı Chen Xiwen kriz nedeniyle işlerini kaybeden göçmenlerin sayısının 25 milyonu aşıp 26 milyona yaklaştığını kaydetti. Xiwen bu açıdan bakıldığında, iş güvencesinin oluşturulması ve korunmasının kırsal bölgelerde de düzenin korunması açısından önemli olduğunu söyledi.