Çin’de nükleer pazarlığı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen Çin ziyareti sırasında Türkiye’de nükleer santral ihalesine katılan Chine Energing Şirketi’nin yöneticileri ile görüştü. Çin, son zamanlarda enerji alanına yönelik yatırımlara önem verirken, Türkiye’yi de yatırım alanlarından biri olarak değerlendirmek istiyor.

soL (HABER MERKEZİ) Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve beraberindeki heyet Çin'e gerçekleştirdiği ziyarette enerji başlığında iki ülke arasındaki işbirliğini de ele aldı.

24 Eylül'de gerçekleştirilecek olan Mersin Akkuyu nükleer santral ihalesi için şartname alan firmalardan biri olan Çinli Nuclear Power Energing Şirketi Başkan Yardımcısı Zhang Weigin ile görüşen Tüzmen sadece nükleer enerji konusunda değil, rüzgar, güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji konularda da Çin ile işbirliği yapılması gerektiğini ifade etti.
İhaleyi bize verin
Şirket yöneticileri ihalede çevre koruma, nakliyat ve maliyet açısından avantajlıyız derken, Türkiye'nin elektrik üretimine yardım sağlamak istediklerini açıkladılar.

Şartname alan 11 firmadan biri olan Çinli Nuclear Chine Energing Şirketi yöneticileri Türkiye'yi ziyaret ettiklerini, Türkiye ile uzun vadeli nükleer enerji politikası planladıklarını Tüzmen'e anlattılar.

Türkiye ile Çin'in birbirini yakından tanıyan ülkeler olduğunu, ihaleyi kazanmaları durumunda Türkiye ile deneyimlerini paylaşacaklarını ifade eden Zhang, Türk hükümetinin kendilerine destek vermesini beklediklerini belirtti.
İhaleyi almasa da enerji işbirliği
Devlet Bakanı Tüzmen de Çin'in nükleer enerji konusundaki seviyesini bildiklerini belirterek, Türkiye'de enerji açığı bulunduğunu, nükleer santral yapmak istediklerini söyledi. Tüzmen, Çinlilere bugüne kadar Türkiye'de nükleer santral yapılmadığını, ancak bu iktidar döneminde enerji açığını gidereceklerini aktardı.

Tüzmen'in Sinop ve Mersin illerinin nükleer enerji santrali için belirlenen yerler olduğunu söylemesi üzerine Zhang, Mersin'i incelediklerini, buranın uygun bir yer olduğunu belirtti.
Çin'in ilk nükleer enerji şirketi
Çin'in nükleer enerji ile faaliyet yürüten ilk enerji şirketi, Nuclear Chine Energing 2005 yılında kuruldu. Şirket yöneticilerinin bildirdiğine göre, Çin'de şu anda 10 santralin yapımı sürüyor ve halen 4 nükleer santral çalışıyor. Zhang, Çin'de halen 1000 megavat/ünite kurulu santrallerinin olduğunu söyledi.

Nükleer santral ihalesine başvuran 11 şirket:
AECL Atomic Energy Of Canada Limited (Kanada)
Itochu Corporation (Japonya)
Vinci Construction Grand Projets (Fransa)
Suez Tractebel (Fransa-Belçika)
Atostroyexport (Rusya)
KEPCO (Güney Kore-Türkiye)
China Nuclear Power Components Co. (Çin)
Unit Investment N.V. (Hollanda)
Hacı Ömer Sabancı Holding (Türkiye)
Alsim-Alarko Sanayi Tesisleri (Türkiye)
Hattat Holding (Türkiye)