Çalık Sarkozy'ye ricacı

AKP döneminde kendisine "yürü ya kulum" çağrısı yapılan Çalık, Ceyhan-İsrail boru hattı projesinin finansmanı için Sarkozy'nin kapısını çaldı.

soL (HABER MERKEZİ) AKP döneminde yükselen Çalık Grubu, Ceyhan-İsrail boru hattı projesine talip olmak için finansman arıyor. Fransa'nın başını çektiği Akdeniz Birliği projesi için geçtiğimiz hafta sonu yapılan toplantılar sırasında Paris'te bulunan Çalık Grubu yetkililerinin, Sarkozy'nin Akdeniz Birliği'nden sorumlu danışmanı Alain Le Roy ile görüştüğü iddia ediliyor. Başbakan Erdoğan'ın da toplantılar kapsamında gerek Sarkozy gerekse diğer ülke liderleri ile enerji başlığını konuştuğu özellikle vurgulanmıştı.

Aydın Doğan'a ait basında ortaya atılan iddialar arasında Çalık Grubu'nun projesinin daha önce Avrupa Yatırım Bankası tarafından reddedildiği ve grubun Alain Le Roy'un yanı sıra Amerikan Denizaşırı Özel Yatırımlar Birliği ve Dünya Bankası'na bağlı Uluslararası Finans Kuruluşu'yla da temasa geçtiği yer alıyor. Haberde Fransa'nın projeye olumlu yaklaştığı da iddia ediliyor.
AKP'nin araya girdiği iddia edilmişti

Geçtiğimiz yıl, Çalık Grubu'nun İsrail'den projeyi alması için AKP'nin araya girip ricacı olduğu iddia edilmişti.

Yaklaşık bir yıl önce yayınlanan bazı haberlerde, "Dışişleri Bakanlığı'nın 30 Kasım 2005 tarihli 'gizli' damgalı yazısıyla, İsrail hükümetinden Ceyhan-İsrail arası boru hattı projesi çalışmalarının, ihalesiz olarak Çalık Grubu'na verilmesini istediği" öne sürülmüştü. Bu iddialar sonrasında ilgili Dışişleri yazısı ile de desteklenmişti.

Proje İsrail'e büyük güç sağlıyor
Ceyhan-İsrail projesi petrol, doğalgaz, elektrik ve su taşıyacak olan çok amaçlı bir boru hattı inşa edilmesini öngörüyor. Bu boru hattının inşa edilmesi halinde, Yumurtalık ve Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hatları vasıtasıyla Ceyhan'a getirilen petrolün dünyaya dağıtımı İsrail üzerinden yapılmaya başlanacak.

Böylelikle Türkiye ciddi biçimde inisiyatif yitirmiş olacak. Ayrıca tankerler ile Hint Okyanusu üzerinden uzak doğuya sevk edilen petrol için de artık Süveyş Kanalı kullanılmayacak. İsrail'e sevk edilecek petrol, ülkenin güneyindeki Akabe Körfezi'nden tankerlere yüklenecek ve Kızıl Deniz'e çıkartılacak. Böylelikle Mısır'a ait olan Süveyş Kanalı by-pass edilmiş olacak.