Çalık grubunun usulsüzlükleri bitmiyor

EMO, ATV-Sabah grubuna sahip olması sağlanan Çalık grubunun Telekom oyunlarına dair ayrıntılı bir açıklama yaparken, Çalık grubu iddiaları yalanladı.

soL( HABER MERKEZİ) Önceki gün EMO ( Elektrik Mühendisleri Odası) tarafından yapılan açıklamada kamu bankalarından aldığı kredilerle ATV-Sabah medya grubuna sahip olması sağlanan Çalık Grubu'nun, Türk Telekom'la ortaklık kurarak Vakıfbank'ın off-shore Bahreyn Şubesi'nden 90 milyon Avro'luk kredi aldığı iddia edildi. Açıklamada, Vakıfbank aracılığıyla hisse rehni olmaksızın sağladığı kredi ve Türk Telekom'un gücünü kullanarak Arnavutluk Telekom'a sahip olan Çalık Grubu'nun, Vakıfbank'tan sağladığı kısa vadeli krediyi de Arnavutluk Telekom hisselerini rehin vererek uluslararası iki finansman kuruluşundan aldığı krediyle iki gün sonra kapattığı bildirildi.

Çalık'tan yanıt geldi
Çalık Holding EMO'nun açıklamasını yanıtlarken, ATV-Sabah ihalesi ve Arnavutluk'taki yatırımlar çerçevesinde yapılan kredi kullanımlarını yasa dışı birer girişim ve uygulamalarmış gibi yansıtmaya çalıştığını ancak Sabah-ATV Ticari İktisadi Bütünlüğü devralınırken grubun kullanmış olduğu kredi için gerekli teminatların gösterildiği, tüm kredi alım süreçlerinin yasal mevzuat ve denetimler çerçevesinde gerçekleştiği üzerinde durdu.

Gelişmeler farklı yönde
Cumhurbaşkanı Gül'ün bizzat desteği ile Çalık grubunun ATV-Sabah ihalesini kazanması tartışmalara yol açarken, grubun Telekom'un hisse senetlerine sahip olduğu ortaya çıktı.

EMO'nun açıklamaları bu gelişme üzerine otururken, Çalık grubunun Arnavutluk Telekom'un satın alınma sürecinde bir ortak girişim şirketi olarak kurulan Cetel Telekom İletişim Sanayi ve Ticaret AŞ'de Türk Telekom'un tamamen karşılıklı ticari menfaatler çerçevesinde yüzde 20'lik hissesi olduğu ifade edildi.

EMO: Türk Telekom Çalık'a taşeron yapıldı

Çalık Grubu Türk Telekom'un stratejik ortağı olduğunun belgelenmesi taleplerini karşılamak için 2007 yılı ortasına kadar beklemek zorunda kaldığı bildiriliyor. 1 Haziran 2007 tarihinde Türk Telekom ile Çalık Enerji arasında Cetel Telekom İletişim Sanayi ve Ticaret A.Ş ismi altında yeni bir şirket kurulmasına yönelik Cetel Hissedarlık Sözleşmesi imzalanarak, Türk Telekom'un Cetel'e yüzde 20 ortak olması öngörüldü. Bu sözleşmede yüzde 100 hissesine Cetel'in sahip olacağı ve Arnavutluk telekom şirketi Albtelecom'un yüzde 76 hissesini satın alacak yeni bir şirket kurulacağına da yer verildiği ortaya çıktı.

Çalık grubu bu garantiyi aldıktan sonra Arnavutluk Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile hisse satış sözleşmesi imzalayabildi. Çalık Enerji Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş, 23 Haziran 2007 tarihinde Arnavutluk Ekonomi ve Enerji Bakanlığı ile Albtelecom'un yüzde 76 hissesinin Çalık Enerji ya da bu grup tarafından kontrol edilen bir başka kuruluşa satışına ilişkin hisse satış sözleşmesi imzaladı.

Telekom ortaklığı için usulsüz kredi

Türk Telekom'un yüzde 20, Çalık Enerji'nin yüzde 80 ortak olduğu Cetel Telekom İletişim Sanayi ve Ticaret A.Ş adlı şirketin kuruluşu 18 Temmuz 2007 tarihinde gerçekleştirildi. Türk Telekom'un Cetel'e yüzde 20 ortaklığının ardından yüzde 100 Cetel'in hisse sahibi olduğu CT Telecom SH.A adı altında bir şirket daha kurularak, Arnavutluk Telekom'un yüzde 76 hissesine 21 Eylül 2007 tarihinde sahip olunduğu belirlendi. Arnavutluk telekom şirketi ile birlikte, aynı Türk Telekom ve Avea ilişkisinde olduğu gibi, Eagle Telekom adı altındaki cep telefonu işletmecisi olan bir şirketin de yüzde 100 hissesi devredildi. Çalık Grubu bu anlaşmalar zinciriyle Arnavutluk Telekom şirketinde kontrol yetkisini ele geçirirken, Türk Telekom'un Cetel'deki yüzde 20'lik payı CT Telecom SH.A aracılığıyla satın alınan Arnavutluk Telekom'a yüzde 15.2 olarak yansıdı.

Çalık Grubu'na destek, yüzde 45 hissesi kamuya ait olan Türk Telekom'un gücünün kullanılmasıyla sınırlı kalmadı. Arnavutluk Telekom için ihalede oluşan 120 milyon Avro'luk bedelin 90 milyon Avro'luk bölümünün CT Telecom SH.A şirketi üzerinden Vakıfbank Bahreyn Şubesi'nden sağlandığı ortaya çıktı. Vakıfbank'tan kredi alınması işlemi ise Arnavutluk Telekom'un alındığı 21 Eylül 2007 tarihinden 6 gün sonra 27 Eylül 2007 tarihinde gerçekleşti. Kredi anlaşmasına göre 27 Mart 2008 ve 27 Haziran 2008 olmak üzere iki ödeme vadesi öngörülürken, ilk vade için 6 aylık euribor+1.95 faiz, ikinci vade için 3 aylık euribor+3 faiz koşulu bulunuyor.