Çağlayan sanayicileri dinledi

Siyasi istikrar vurgusunu bu toplantıda da öne çıkaran patronlar ve Bakan, ekonomi için bunun gerekli olduğu noktasında ortaklaştılar. Bakan Çağlayan sanayiclere, gelirlerini nasıl artıracağı konusunda da önerilerde bulundu.

soL( HABER MERKEZİ) Merkez Bankası'nın faiz artırım kararını yönelik eleştirileri ile öne çıkan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Egeli sanayicilerle bir araya geldiği toplantıda siyasi istikrarın ''Türkiye'nin olmazsa olmazı'' olduğunu belirtti. Son günlerde gerçekleştirdiği hemen hemen her açıklamada hazırlıklarını yaptığı sanayi envanteri hakkında konuşan Çağlayan bu kez envantere ilişkin bilgileri Egeli sanayicilerle paylaştı.

Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) düzenlenen yemekte sanayicilerle bir araya gelen Çağlayan, Türkiye genelinde her ilin sanayisine dair verileri topladıklarını aktartırken, Türkiye'deki 275 bin sanayi tesisinin ancak 75 binin bilgilerinin KOSGEB'de bulunduğunu söyledi. Firmaların en temel sorununu nitelikli işgücü ve istihdam sorunu olduğunu söyleyen Çağlayan, nitelikli eleman eğitimine kaynak aktaracaklarını duyurdu.

Firma karları çok düşük
Ülkenin ekonomik sorunları arasında firmaların çok düşük kar düzeyine sahip olduğunun altını çizen Çağlayan, bu karın 55 milyar YTL'si 1541 şirket tarafından yapılmış, ama bu firmalar Ar-Ge'leri olan büyük firmalar dedi. İhracat gelirlerinin artırılması üzerinde duran Çağlayan, bu noktada faiz artırım politikasına da karşı çıkıyor.

Emeğin örgütlenmesi ve istihdam yasaları

Sanayicilere emeğin örgütlenmesi ve istihdamına yönelik gerekli düzenlemeleri yaptıklarını hatırlatan Çağlayan, 'Sosyal güvenlik paketi önemli açılımlar getirdi. Sosyal güvenlik priminde 1 puanlık indirim 1 katrilyon demek. Bugün 227 milyar YTL'lik bütçenin 37 milyar YTL'si sosyal güvenlik sistemine transfer ediliyor" dedi.

Sosyal güvenlik priminde işverene 5 puan indirim yaptıklarını hatırlatan Çağlayan, sermaye lehine gerçekleştirdikleri düzenlemeleri anlattı.

Yasalar onlar için

Serbest bölgelerle ilgili düzenlemenin devam ettiği bilgisini aktaran Çağlayan, "Sadece bakanlığımın 25 kanun tasarısı var, 4'ü TBMM Genel Kurulu'ndan geçti, bir kısmı komisyonlarda, bir kısmı Başbakanlıkta. Türkiye ciddi bir yapısal dönüşümden geçiyor. Bugün çektiğimiz sıkıntının bir bölümü bu. 25 sene çift haneli enflasyon yaşayan bizler tek haneli enflasyonun sıkıntısını yaşıyoruz. Stok sistemi, tedarik yöntemi, nakit akışı, üretim metotları, tüketici tezleri değişti. 2 yıl öncesine bakın ciddi bir dönüşüm yapıyoruz. Bunun getirdiği sancı var'' ifadelerini kullandı.

Sanayi sicil belgesi alan firmaların TEDAŞ'la yaşadığı sorunların çözümü için de çalışmalar yapacağını ekleyen Çağlayan daha sonra sanayicileri dinledi.

Onlar da istikrar ded
i
Sanayiciler özellikle istikrarın önemine vurgu yaparken, AKP hükümetinin ekonomiyi 2002'den önceki döneme kıyasla değerlendirmesini eleştirdiler. Sanayiciler ekonomiyi, AB sürecinin, özelleştirme politikalarının hızlandığı, enflasyonun azalma eğilimine girdiği ve istikrarın sağlandığı 2002-2006 aralığına göre mukayese etmek istediklerini ifade ettiler.