Büyük sermayeden ‘buraya kadar’

TÜSİAD Başkanlığı için Boyner Holding’in patronu Cem Boyner’in eşi Ümit Boyner'in ismi kesinleşti. Karar, TÜSİAD’ın havlu atması olarak yorumlanıyor.

Büyük sermayenin örgütü Türk Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) yeni başkanının Ümit Boyner olması kesinleşti.

Boyner Holding’in patronu Cem Boyner’in eşi olan Ümit Boyner’in bu pozisyona getirilecek olması, büyük sermayenin AKP’yle çatışma görüntüsünden kurtulma isteğinin bir yansıması olarak yorumlanıyor.

Üniversitede türbanı desteklemişti
Beş yıldır TÜSİAD Yönetim Kurulu’nda yer alan Ümit Boyner, türban yasağının gündemde olduğu 2007 döneminde yaptığı açıklamalarda “Başörtüsü yasağı demokrasi anlayışına uymuyor” açıklamasında bulunmuştu.

Kadın Girişimciler Derneği (KAGİDER) kurucu üyesi de olan Ümit Boyner, bir yandan türbanı savunurken, bir yandan da KAGİDER’in TBMM’de kadın temsiliyeti üzerine bir kampanyasında verdiği bıyıklı pozuyla gündeme gelmişti.

Kimse istemedi, Ümit Boyner’e kaldı
TÜSİAD’ın başkanlık seçimine büyük patronların rağbet etmemesi, dikkat çeken bir noktayı oluşturdu. Doğuş Holding patronu Ferit Şahenk’in “işlerinin yoğunluğu” nedeniyle son turda çekildiği başkanlık yarışında Ümit Boyner tek başına kaldı.

Zaman gazetesine uzlaşma niteliğinde bir demeç veren Rahmi Koç, “Eskiden TÜSİAD başkanlığı için gelip yalvarırlardı. Şimdi arıyoruz, kimse istemiyor” demişti.

TÜSİAD’da Ümit Boyner döneminin, AKP’yle ve rakip MÜSİAD’la “dostane” ilişkiler içinde geçmesi bekleniyor.

Cem Boyner de başkanlık yaptı
Ümit Boyner’in eşi Cem Boyner, 1989-1990 yıllarında TÜSİAD başkanlığı yapmış, o dönemde “pür liberal” çıkışlarıyla dönemin başbakanı Turgut Özal’la bile çatışabilmişti.

Cem Boyner, daha sonra Yeni Demokrasi Hareketi’ni (YDH) kurmuş, ancak girdiği ilk seçimde başarısız olmuştu.

Ümit Boyner, 21 Ocak 2010’da başkanlık koltuğuna oturacak.

(soL Haber Merkezi)