Bush yönetimi şirketlere el attı

Piyasalara sınırsız özgürlüğü savunan ABD'li iktisatçılar, en büyük iki konut finansman şirketini kurtarmak için devletin müdahalesinin boyutlarını tartışmaya başladılar. Uzun bir aradan sonra sessizliğini bozan Soros'tan kriz uyarısı geldi.

soL (HABER MERKEZİ) ABD'de Bush yönetimi ABD'nin en büyük iki konut finansman şirketini kurtarmak için Kongreye yasa sunuyor. Ekonomist değilim ancak içinde bulunduğumuz durum durgunluk değil, ekonomi büyüyor diyen Bush, ABD'nin en büyük iki konut finansman şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac'e destek olmak için hazırlanan yasayı onaylaması için Kongre'ye hızlı hareket etmesi çağrısında bulundu.

İki konut finansman şirketinin ABD'nin konut finans sisteminde merkezi rol oynadığını belirten Bush, hükümetin bu şirketlere hissedarlarında kalması gerektiği için yardım ettiğini bildirdi. Bush, Fannie Mae ve Freddie Mac'in içinde bulunduğu sıkıntılar ve hükümetin IndyMac Bank'a el koymasına rağmen, mevduat sahiplerinin kaygılanmaması gerektiğini, çünkü hükümetin mevduatlara 100 bin dolara kadar garanti verdiğini vurguladı.

ABD Hazine Bakanlığı önceki gün yaptığı açıklamada, Fannie Mae ve Freddie Mac'in, her birinin 2,25 trilyon dolar olan kredi limitini artırmaya ve gerekli olursa hisse satın alarak bu şirketlerin sermayesini güçlendirmeye karar vermişti. FED de ek sermayeye ihtiyaçları olursa bu iki şirkete kredi desteğinde bulunabileceğini bildirmişti.

Hazine Bakanı: Gerekirse devreye sokulacak...
Bu arada Hazine Bakanı Henry Paulson, ABD yönetiminin, Freddie Mae ve Freddie Mac'in kredilerini artırmak ya da bu iki şirketin hisselerini almak için acil bir planı olmadığını söyledi. ABD Senatosu Bankacılık Komitesinde yaptığı konuşmada, Hazine ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) hafta sonu birlikte hazırladığı destek planının gerekli olması durumunda destek olarak devreye sokulması hedefleniyor.

Mali piyasalar ağır baskı altında
ABD Merkez Bankası Başkanı Bernanke, ABD Senatosu Bankacılık Komitesinde ekonomik koşullara ilişkin milletvekillerine yaptığı konuşmada, konut piyasasının zayıflamasının, kredi piyasasındaki daralmanın ve artar petrol fiyatlarının ekonomiyi tehdit ettiğini belirtti.
Fed'in faiz oranlarını indirmesi ve bir dizi borçlanma imkanları dahil gösterdiği çabaların olumlu etkileri olduğunu, ancak ekonominin halen mali piyasalarda baskı, artan işsizlik ve konut piyasasında sorunlar gibi ''sayısız zorluklarla'' karşı karşıya olduğunu belirten Bernanke, ''Birçok mali piyasa ve kurumlar, ekonominin görünümü nedeniyle önemli oranda baskı kaldı. Mali piyasaların normal çalışmasına dönmeye yardım etmek Fed'in ilk önceliği olmaya devam edecek'' dedi.

Soros devrede
Açıklamaları ile dünya piyasalarını etkileyen George Soros ise gelişmelerle ilgili kriz uyarısında bulundu. ABD'nin en büyük konut finansman şirketleri Fannie Mae ve Freddie Mac ile ilgili krizin sonuncu olmayacağını söyleyen Soros, mali krize işaret etti.

Yaşananların likidite krizi olmadığına değinen Soros, şirketlerin borçlarını ödeyebilme sorunu ile karşı karşıya olduğunu belirtti. Alınan önlemlerle ilgili olarak da, Bernanke'nin şimdi ''cephanesinin tükendiğini'' söyleyen Soros, Bernanke'nin doları etkileyebileceği için faiz oranlarını düşüremeyeceğini, ekonomik durgunluğu artırabileceği için faiz oranlarını artıramayacağını, bu yüzden seçeneklerinin sınırlı olduğunu vurguladı.