'Buğday istifleyenler var'

Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin, hasatla birlikte fiyatların düştüğü tahıl piyasasında bir takım fırsatçıların buğday stoklamaya başladıklarını söyleyerek TMO'yu müdahale etmeye çağırdı.

soL (HABER MERKEZİ) Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, tarımla ilgisi olmayan kimi fırsatçıların, fiyatlar yükseldiğinde piyasaya girrmek üzere buğday stokladıklarını söyledi.

Bu yıl 17-18 milyon ton seviyesinde bir buğday hasadı beklediklerini kaydeden Yetkin, sürecin doğru yönetilmesi halinde ithalata gerek kalmayacağını ancak Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) piyasaya çok geç olmadan müdahale etmesi gerektiğini belirtti. Çukurova'da çiftçinin buğdayı kilosu 55-60 kuruştan satıyor olduğunu, bu rakamın Trakya'da 42 kuruşa kadar düşüyor olduğunu söyleyen Yetkin, bu rakamların geçen seneki fiyatın altında olduğuna işaret etti. Yetkin, TMO'nun "bir an önce fiyat açıklaması ve piyasaya girmesi gerektiğini" söyledi.

TMO'nun müdahale etmemesi nedeniyle fiyatların düşük kaldığını belirten Yetkin, normalde tarım ticaretiyle uğraşmayan kişilerin buğday stoklamaya başladıklarını söyledi. Bu kişilerin ilerleyen aylarda fiyatlar yükseldiğinde anormal karlar elde edeceğini belirten Yetkin, aynı sürecin kırmızı mercimekte de yaşandığını ifade etti.

Yetkin TMO'nun müdahale etmemesi halinde "hasattan sonra piyasada oluşacak hububat fiyatlarındaki artışın sorumlusunun Türk çiftçisi olmayacağı"nı söyledi.