BOTAŞ rüzgara el attı

AKP'nin enerji alanına yönelik politikalarının bir parçası olarak gündeme gelen rüzgar santralleri kurma projesine BOTAŞ da el attı. BOTAŞ Marmara Ereğlisi'nde rüzgar santrali kurmaya hazırlanıyor.

soL(HABER MERKEZİ) BOTAŞ, Cezayir, Nijerya ve spot piyasadan aldığı LNG'yi (sıvılaştırılmış doğalgaz) doğalgaza dönüştüren Marmara Ereğlisi LNG Terminali'nin enerji maliyetinin özellikle kış döneminde aylık 900 bin YTL'ye çıkacağını belirterek, kendi elektriğini kendisi üretme kararı aldı. Aylık elektrik ihtiyacı 6.5 MW düzeyinde olan LNG Terminali'nde ihtiyacın karşılanması için ilk aşamada 10 MW kurulu güçte rüzgar santralı kurulması planlanıyor.

BOTAŞ Genel Müdürlüğü, 1 Kasım 2007'de yapılan rüzgar lisansı başvuruları kapsamında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'na (EPDK) başvuruda bulunmuştu. LNG Terminali'nde 10 MW'lık rüzgar santralı kurulmasını içeren başvurunun halen değerlendirme aşamasında olduğu ve proje için 'sistem bağlantısı ve kullanımı' hakkında görüş beklendiği öğrenildi.

Yatırım 2009 yılında 10 milyon avroya
Lisans sürecinin sonuçlanmasını bekleyen BOTAŞ, Kurul'dan onay çıkması halinde projeyi 2009 yatırım programına koyacak. Enerji maliyetlerinin düşürülmesi kapsamında gündeme gelen rüzgar santralı projesi için Temmuz 2007 tarihinden bu yana LNG Terminali sahasında rüzgar ölçümleri yapılıyor. Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) Genel Müdürlüğü'nden gelen uzmanlar tarafından yapılan ölçümlerde bölgenin rüzgar santralı kurmak için uygun olduğu belirlendi.

EİEİ'nin ön incelemelerine göre, LNG Terminali'nin bulunduğu mevkiide toplam 27.5 MW'lık rüzgar enerjisi üretim potansiyeli bulunuyor. Buna göre, yılın 365 günü çalışabilecek düzeyde rüzgar esen terminal alanında her biri 2.5 MW olmak üzere toplam 11 adet rüzgar türbini kurulabiliyor.

Rüzgar santralının yatırım maliyetinin 10 milyon avro düzeyinde olacağı hesaplandı.

BOTAŞ TPAO ile birleşmek istiyor
BOTAŞ'ın aldığı karara ilişkin düşüncelerini aktaran BOTAŞ Genel Müdür Vekili Saltuk Düzyol, enerji sektöründe artık küçük oyuncuların şansının kalmadığını ve global oyuncu olabilmek için şirketlerin birleştiğini belirterek, "Biz de bu çerçevede BOTAŞ ile TPAO'nun birleşmesi gerektiğine inanıyoruz." dedi. Gaz De France'nin zaten yüzde 90 pazar payına sahip olmasına rağmen Suez ile, Almanya'da da E.ON ile Ruhrgas'ın birleştiğini vurgulayan Düzyol, global oyuncu olan birçok şirketin de 'Türkiye'de enerji sektöründe özelleşme olsa da alsak' diye beklediğini kaydetti. Düzyol, bütün analizlere göre AB'de 2015'lere kadar 5 veya 6 tedarikçinin kalacağını aktardı. Düzyol, "Bu konuda yapılan resmî bir çalışma yok, fakat biz TPAO ile BOTAŞ'ın birleşmesi gerektiğine inanıyoruz. Küçük oyuncuların yaşama şansı yok bu sektörde." açıklamasını yaptı. Botaş'ın yıllık cirosu 11 milyar dolar civarında. TPAO'nun 2007 yılındaki cirosu ise 3 milyar dolar.