Borsa bankaları kârlarını artırdı

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem gören 13 bankanın net kârı bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 arttı.

soL (HABER MERKEZİ) İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda (İMKB) işlem gören 13 bankanın net kârı bu yılın ilk altı ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10 artarak 7 milyar 390 milyon YTL'ye yükseldi. İMKB'de işlem gören mevduat bankalarının toplam aktiflerini de geçen yılın sonuna göre yüzde 14 artırdığı görüldü.

İMKB'de işlem gören hisse senetlerinin toplam piyasa değeri ise 236 milyar YTL olduğu açıklanırken, İMKB'de işlem gören mevduat bankalarının piyasa değeri 66 milyar YTL ile toplam piyasa değerinin yüzde 28'ini oluşturuyor.

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB), İMKB'de İşlem Gören Mevduat Bankaları istatistiklerine göre, İMKB'de işlem gören mevduat bankalarının, sektör toplam aktifleri içindeki payı yüzde 75, toplam krediler içindeki payı yüzde 82, toplam mevduat içindeki payı ise yüzde 77. Buna göre bankacılık sektörü için İMKB başlıca faaliyet alanlarından biri olarak değerlendiriliyor.

Faiz gelirinden kazanç
2008 yılının ilk yarısında, İMKB'de işlem gören mevduat bankalarının faiz gelirlerinin de arttığı bildirildi. Geçen yıla göre faiz geliri yüzde 19 artarak 28,4 milyar YTL, faiz giderleri ise yüzde 12 artarak 17,5 milyar YTL oldu. Faiz gelirlerinde en önemli iki kalem, menkul değerlerden ve kredilerden alınan faizler oluştu. Faiz giderlerinin büyük bir kısmı ise mevduata verilen faizlerden kaynaklandı. Net faiz marjı da yüzde 30 artarak 10.9 milyar YTL oldu. Bankaların net karı ise geçen yılın aynı dönemine göre 10 artarak 7 milyar 390 milyon YTL'ye çıktı.

Yabancı para mevduatı arttı
Dikkati çeken bir diğer gelişme,bankaların yabancı para mevduatının, dolar bazında yüzde 11 oranında artış göstermesi oldu. Bankaların YTL mevduatı, geçen yılın sonuna göre yüzde 12'lik artışla 116 milyar 468 milyon YTY olurken, yabancı para mevduatının YTL karşılığı ise yüzde 16 artarak 116 milyar 468 milyon YTL'ye yükseldi. Yabancı para mevduatı, dolar bazında yüzde 11 oranında artış gösterdi.