Bizde de Güneydoğu Çin olacak

Tekstil sektörüne yönelik teşvik programı açıklandı. Ortaya atılan modele göre Türkiye'nin doğusu Güney Çin olacak.

soL (HABER MERKEZİ) Tekstil, hazır giyim ve deri sektörüne yönelik açıklanan teşvik programı ile ilgili açıklamalar devam ediyor.

Tekstil, konfeksiyon ve deri sektörüne yönelik strateji belgesini hazırlayan teknik ekibin başında bulunan Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Balcı, tekstil ve konfeksiyonun taşınacağı geri kalmış illerin ucuz maliyetli üretimin gelişmiş illerin ise yüksek katma değerli teknolojik üretimin üssü olacağını savundu. Balcı, teşviklerle birlikte sektörün yatırım haritasının yeniden şekilleneceğini belirtti.

Çin benzetmesi

Balcı, stratejinin uygulanmasıyla birlikte geri kalmış illerin 'Güney Çin' gelişmiş illerin ise Hong Kong benzeri üretim modeline kavuşacağını söyledi. Teşvik programı kapsamında Doğu ve Güney Doğu illerine öncelik tanınması öngörülüyor.

Balcı'nın yaptığı benzetmeye göre Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz'in az gelişmiş illeri tıpkı Güney Çin gibi emek yoğun, ucuz üretimin merkezi haline gelecek. Bununla birlikte, moda, tasarım, teknik tekstil, akıllı tekstil gibi katma değeri yüksek ürünlerin geliştirileceği gelişmiş iller için Hong Kong benzeri bir yapı öngörülüyor.

Tekstil patronları kararsız

Tekstil patronlarının teşvik alabilmek için fabrikalarının Doğu'ya taşıyıp taşımayacağı da tartışmalara yol açtı. Zorlu Grubu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu teşviklerin 5 yılı kapsadığını hatırlatarak, "Şahsen 5 sene için fabrikamı taşımam" dedi.

Planın hayata geçmesiyle başta Mısır olmak üzere yurtdışının cazibesini kaybedeceğini dile getiren Abdülkadir Konukoğlu, Sanko olarak Mısır planlarını iptal ettiklerini duyurdu.

Bölgesel asgari ücret de isteriz

Balcı'nın Çin benzetmesi bölgesel asgari ücret tartışmalarını hatırlatırken, tekstil patronlarının mümkün olduğunca ücretleri düşürmeye çalıştığı biliniyor. Ancak ücretleri indirerek belli avantajlar elde edebileceklerini düşünen tekstil patronları teşvik programına bölgesel asgari ücretin dahil edilmemesinden şikayetçi.

Adıyaman Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ersoy, tekstil, hazır giyim ve deri sektörüne yönelik Eylem Planı'nı olumlu bulduklarını, en sevindirici yanının da, fabrikasını Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerine taşıyacaklara teşvik verilmesi olduğunu açıklarken, bölgesel asgari ücret hatırlatması yapmayı ihmal etmedi.

Eylem Planı'nda "bölgesel asgari ücret" uygulamasına yer verilmeyişini eleştiren ve işçilik üzerindeki vergi yükünün dünya standartlarına çekilmesini isteyen Ersoy, "615 bin nüfuslu Adıyaman'da nüfusun 325 bini yeşil kartlı. Adam geliyor (ben yeşil kartlıyım, bana 50 YTL fazla ver ama sigortalı yapma) diyor. Bölgesel asgari ücret uygulanır ve vergi yükü azaltılırsa, hem devletin yükü azalır hem de kayıt dışı önlenir" ifadelerini kullandı.