'Ben dağıtıyorum benim valim de dağıtacak'

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı AKP Diyarbakır milletvekili Aziz Akgül tarafından yürütülen ve Soros tarafından desteklendiği bilinen mikro kredi programı ile ilgili bir törende Başbakan Erdoğan, kömür, ders ve gıda dağıtımının anayasaya uygun olduğunu savundu.

soL (HABER MERKEZİ) Başbakan Erdoğan, hükümetin kömür, ders kitabı ve gıda dağıttığını, mikrokredi çalışmalarının da bu kapsamda değerlendirildiğini belirtti. Sadaka ekonomisini destekleyen konuşmasında, Erdoğan, bu uygulamaları eleştirenlere "Bakınız bunlara, Fatihpaşa Mahallesi, Hasırlı Mahallesi, Mamak, Karagümrük nerededir diye sorsanız inanın bilmezler" diyerek yanıt verdi.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Aziz Akgül öncülüğünde gerçekleştirilen "Türkiye Grameen Mikrokredi Programı"ndan 10 bininci üyenin yararlanması dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Erdoğan, mikrokredi uygulaması ile kendilerinin erzak dağıtımının aynı şeyler olduğunu vurguladı.
Sadaka devletiyiz
"Zaman zaman biz bir eleştiri alıyoruz hükümet işte Anadolu'da torbalarla erzak dağıtıyor, gıda dağıtıyor, böyle birçok şeyler konuşuluyor" diyen Başbakan Erdoğan, "Bu bir taraftan olacak ama bunu yaparken bir taraftan sosyal yardımlaşma, dayanışma gerek. Böyle mikro kredi gibi bu çalışmalarla da bir şey yapılıyor. 'balık verme değil balık tutmayı' da öğretiyoruz." dedi

Sadaka dağıtmaya valiler de katılacak
Kömür, ders kitabı, ihtiyaç sahiplerine de gıda dağıttıklarını aktaran Başbakan Erdoğan , bunu parti propagandası olarak dağıttıklarını söyleyenlere karşı anayasaya uygun hareket ettikleri yanıtını verdi. "Kardeşim bu devlet anayasada nasıl tanımlanıyor, demokratik, sosyal bir hukuk devleti. Kenarda, köşede itilmiş kakılmış unutulmuş vatandaşı bulacaksın."dedi.

"Valilere de arada arabaya atlayın kapı kapı dolaşın.Yeri geldiği zamanda kömür kamyonunun şoför mahalline oturun beraberce gidin, dağıtın, dedim. Beni eleştirdiler, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin valisi kömür dağıtır mı' diye. Arkadaşlar ben dağıtıyorum tabii ki benim valim de dağıtacak" dedi.

Vakıf ne yapıyor?
İsrafı Önleme Vakfı özellikle Güneydoğu Anadolu bölgesindeki mikrokredi uygulamaları ile dikkat çekiyor. Bölge yoksullarına dağıtılan sadakanın finansörlerinden biri de Soros Vakfı. İsrafı Önleme Vakfı özellikle Diyarbakır'da yürüttüğü projelerde yoğunlaşıyor. Örneğin dilencilere, dilenciliği bırakmaları şartı ile ayda 50 YTL kredi veren Vakıf ağırlıklı olarak üretim dışı alanlara kredi veriyor. Vakıf Başkanı Akgül, aynı zamanda AKP Diyarbakır milletvekili olarak görev yapıyor. Mikrokredinin fikir babası ve Nobel ödül alan Muhammed Yunus'un Grameen mikro kredi programı temel alınırken, yoksullara sadaka dağıtımını sağlayan bir mekanizma uygulanıyor.

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı tarafından dağıtılan mikrokredinin hangi alanlarda kullanıldığına dair veriler şu şekilde

-Kredi verilen toplam 4010 projenin 713'ü "iş ve ticaret", 339'u "seyyar satıcılık" ve 1112'si "dükkanlar" başlığına bulunuyor. "İş ve ticaret" başlığı, "işlem ve üretim" başlığından ayrı olarak, üretimle uğraşmayan taşımacılık, komisyonculuk gibi faaliyetleri içeriyor.

-Kredi olarak dağıtılan 1.886.621 YTL'nin 349.616 lirası "İş ve Ticaret" kredilerine, 164.596 lirası seyyar satıcılara, 537.776 lirası da dükkanlara verilmiş. Yani toplam kredinin %56'sı (1.051.988 YTL) üretim dışı faaliyetlere ayrılmış.

-Kırsal kalkınmanın birinci başlığı olması gereken "ziraat" başlığındaki krediler toplam kredilerin yalnızca %3'ünü oluşturuyor.