Bakandan elektrik fiyatları açıklaması: Pahalıysa ne olmuş, cep telefonu da pahalı…

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı elektrik fiyatlarıyla ilgili eleştirileri yanıtladı. Yıldız, elektrik faturalarının yüksek olduğu eleştirilerine cep telefonu faturalarının daha yüksek olduğunu söyleyerek yanıt verdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız elektrik fiyatlarının yüksekliğiyle ilgili eleştirilere, son on yılda tüketici alışkanlıklarının değiştiğini söyleyerek yanıt verdi. Yıldız tüketici alışkanlıklarının değişmesi konusunda cep telefonu kullanımını örnek göstererek, 73 milyon nüfuslu Türkiye’de 62 milyon cep abonesi olduğunu ve elektrik dağıtım cirosu ile cep telefonu cirosunun 22’şer milyar lira olduğunu söyledi. Bir yılda 149 milyar dakika konuşma yapıldığını söyleyen Yıldız, kandil gibi özel gecelerde 1 milyar adet mesaj gönderildiğini, bu tür günlerde GSM firmalarının bazılarının 90 milyon TL’ye kadar ciroya ulaştığını sözlerine ekledi.

Taner Yıldız mesken başına elektrik faturasının 53 TL civarında olduğunu, bir hanenin ortalama cep telefonu faturasının ise 80 TL civarında olduğunu ileri sürdü. Yıldız sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu cironun elektrik gibi temel ihtiyacı geçtiğini söylemek isterim. Bunu cep telefonu kullanmayacağız anlamında söylemiyorum. Tabiki kullanacağız. Günümüz şartlarında refah seviyesinde kullanacağız. Ama 10 yıl içinde bu cirolardan bahsetmiyorken şu anki geldiğimiz rakamları vermek istedim.”

Elektrik zamlarıyla dağıtım şirketlerine kaynak aktarılıyor
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), ekim başında yapılan zamlarla son dört yılda yapılan elektrik zamlarının ortalama yüzde 88,8’e ulaştığını saptamış, dört kişilik bir ailenin aylık elektrik faturasının 68,70 TL olduğunu hesaplamıştı.

Elektriğe ekim başında yapılan zamla konutların kullandığı elektrik yüzde 9,58 daha pahalı hale gelmişti. Aynı kapsamda okul, hastane, sosyal ve kültürel alanlar, dernek ve vakıflar için uygulanan tarifeye de yüzde 18,92 zam yapılmıştı. EMO kamu kurumlarının kullandığı elektriğe yapılan bu büyük zammın özelleştirilen elektrik dağıtım şirketlerine yeni bir kaynak aktarma mekanizması olduğunun altını çizmişti. EMO konuyla ilgili raporunda, “henüz devredilmemiş dağıtım kuruluşlarının ihalesine girip ihale bedelini ödemekte zorlanan şirketlere vatandaşlardan tahsil edilecek tarife garantisiyle kredi bulma olanağı sağlanmaya çalışıldığını” ifade etmişti.

Elektrik ve doğalgaz gibi zorunlu hizmetlere yapılan zamlarla ilgili eleştirilere yanıt verdiği iddia edilen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ise, mealen “elektrik pahalıysa ne olmuş, cep telefonu daha pahalı” demiş oldu.

(soL – Ekonomi)