Bakan da Danıştayı dinlemedi

Bakan Özak Türkiye globalleşecekse, AB’ye girecekse özelleştirmeye karşı çıkmamak lazım diyerek Danıştay kararını onaylamadığını belirtti.

soL(HABER MERKEZİ) Bazı açılışlara katılmak üzere Samsun'da bulunan Bayındırlık ve İskan Bakanı Faruk Nafız Özak, Terme Belediyesi ile AKP ilçe Başkanlığı'nı ziyaret etti. Terme'de gazetecilerin sorusu üzerine 9 otoyol ve 2 boğaz köprüsünün, işletme hakkı devri yöntemiyle özelleştirilmesine ilişkin Özelleştirme Yüksek Kurulu'nun (ÖYK) 19 Nisan 2007 tarihli kararının yürütmesini durdurmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Bakan, "Türkiye globalleşecekse, Avrupa Birliğine girecekse özelleştirmelere karşı çıkmamak lazım. Biz İtalya'yı inceledik. Bütün Avrupa'da özelleşmiş. Özelleştirme yeni bir kaynaktır, yeni yatırım, yeni istihdamdır" diyerek Danıştay kararını onaylamadığını ifade etti. Özak, kararın gerekçesini bilmediği için eleştiri yapamadığını da vurguladı.

Bakana göre, İstanbul-İzmir geçişi için 6 milyar dolarlık yatırım, Ankara-İzmir otoyolu, Çanakkale Boğazı'na köprünün öz kaynaklarla yapılması mümkün değil. Türkiye'nin kaynakları belli diyen Bakan, "Bir yandan faiz ödüyor, borçlarımızı azaltıyoruz. Bir yandan da yeni yatırım yapıyoruz. Her yıl 700 bin gencimiz iş bulmak için bize müracaat ediyor. Türkiye bir takım sorunları olan, ama sorunlarının da çözümü olan bir ülke" diyerek özelleştirmeyi bu çözümlerden biri olarak tanımladı.