AYDEM Ege'de elektrik dağıtacak

EPDK'nın bugün AYDEM şirketine verdiği lisans, elektrik dağıtımında özel sektöre verilen ilk lisans olma özelliği taşıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Türkiye'nin ilk özel elektrik dağıtım lisansını Bereket Enerji grubuna ait AYDEM Elektrik Dağıtım şirketine verdi. AYDEM, aynı zamanda Bereket Enerji'nin iştiraklerinden biri olurken, Bereket Enerji' bölgedeki dağıtım ve HES projeleri ile ilgileniyor. Aydın, Denizli ve Muğla illerini kapsayan elektrik dağıtım bölgesinde yaklaşık 1,5 milyon aboneye dağıtım ve perakende satış hizmeti vermesi planlanan şirketin lisansı 30 yıl süreliğine geçerli olacak.

EPDK ayrıca, şirketin 2010 yılı sonuna kadar uygulayacağı tarife ve yatırım tutarlarını da belirledi. Buna göre şirket, 2010 yılı sonuna kadar her yıl asgari 23 milyon YTL yatırım yapacak. Sözkonusu bölgedeki tesislerini AYDEM'e devretmesi için TEDAŞ'a bir aylık süre tanındı.

17 yıllık bir özelleştirme rüyası!
EPDK Başkanı Hasan Köktaş, 1991 yılında Bakanlar Kurulu tarafından bu bölgenin elektrik dağıtım görevinin AYDEM şirketine verilmesinin kararlaştırıldığını, ancak bürokratik engeller nedeniyle bu devir işleminin 17 yıla yakın süredir yapılamadığını söyledi. ''Bu lisans, elektrik dağıtım sektöründe yer almayı sabırsızlıkla bekleyen özel sektörümüz açısından 17 yıllık bir rüyanın gerçekleşmesidir'' dedi.

Sırada Zorlu, Sabancı ve Ak Enerji var
Türkiye'de elektrik dağıtımının yüzde 98'inin kamu işletmeleri tarafından yapıldığını söyleyen Köktaş, ''Önümüzdeki süreçte bu ihaleleri kazanan Zorlu, Sabancı ve Ak Enerji şirketlerine de üretim ve dağıtım lisanslarını vereceğiz. Böylece elektrik dağıtımında özel sektörün payı yüzde 17-18 seviyelerine çıkacak'' dedi.

Köktaş, Eylül ayında aralarında Konya, Aksaray, Erzurum, Kars'ın da yer aldığı 13 şehri içeren Meram ve Aras dağıtım bölgelerinin özelleştirme ihalelerinin yapılacağını, bu ihaleler için toplam 23 yerli ve yabancı grubun ön yeterlilik aldığını söyledi.

"Devlet yapamaz, ancak denetleyebilir"
EPDK Başkanı, elektrik dağıtım şebekelerine her yıl en az 500 milyon YTL yatırım yapılması gerektiğini, bunun devlet bütçesinden ve kamu şirketleri tarafından yapılması mümkün olamayacağını ileri sürerek sektörü özelleştirmek zorunda olduklarını ifade etti. Sektörün özel şirketlere devredilmesinin bir amacının kaçak kullanımları engellemek olduğu savunuluyor.

Köktaş, hedeflerinin devletin düzenleyici ve denetleyici olduğu çok oyunculu ve rekabetçi bir piyasada elektrik üretim ve dağıtımın tamamının özel sektör tarafından yapılması olduğunu vurguladı.