Avrupa’da durgunluk faiz artırdı

Avrupa Merkez Bankası’nın faiz artışına gitmesi AB ekonomisinde yüksek enflasyona karşı alınan bir önlem olarak değerlendiriliyor.

SoL( HABER MERKEZİ) Bir yıldan fazla bir süredir faiz oranlarını artırmayan Avrupa Merkez Bankası( ABM) yüzde 4 olan faiz oranını çeyrek puan artırarak yüzde 4, 25'e yükseltti. Bankanın faiz oranlarını en son 6 Haziran 2007'de yüzde 4'e yükseltmesinin ardından gerçekleşen bu artırım AB ekonomisinde yükselen enflasyon ve azalan büyüme oranı karşısından alınan bir tedbir olarak değerlendiriliyor.

Avrupa Merkez Bankası temel amaçlarının orta vadede fiyat istikrarını korumak ve enflasyon beklentilerinin korunması konusunda güçlü bir kararlılık göstermek olduğunu belirtti.

AMB Başkanı Jean-Claude Trichet, açıklamasında, avro bölgesinde aşağı yönlü risklerin sürdüğüne de dikkat çekti. AB için belli dönemeçlere işaret eden dönemler dışında AMB faiz artırımına gitmemesi nedeni ile bu gelişme olağan dışı bir durum olarak değerlendiriliyor.

Bu ay içinde tüketici fiyat endeksi yüzde 4'e yükselirken, Euro'nun yürürlüğe girdiği tarihten bu yana ilk kez faiz oranı en yüksek düzeyine ulaşırken bu oranın ABM'nin tavan hedefi yüzde 2'nin çok üzerinde olmasına da dikkat çekiliyor.

Petrol fiyatlarının artması durumunda enflasyonu baskılamak amacı ile bankanın faiz artırımına devam edebileceği üzerinde duruluyor. AB ekonomilerinin de durgunluk ve yüksek enflasyon beklentisi ile hareket ettiği belirtiliyor.