Asgari ücrete 21.71 YTL "zam"

1 Temmuz'dan itibaren asgari ücret 21.71 YTL artarak 503.26 YTL olacak. Haziran ayı için açlık sınırı ise 711 YTL.

soL (HABER MERKEZİ) 2008 yılının ikinci yarısı için belirlenen asgari ücretler 1 Temmuz'dan itibaren hayata geçecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından belirlenen ve yıl sonuna kadar geçerli olacak ücret artışı sembolik olmaktan öteye geçemiyor. Yüzde 5'lik bir değer artışı ile 16 yaşından büyük işçiler için 21.71 YTL'ye denk gelen "zam" 16 yaşından küçük işçilerde daha vahim bir tabloyu ortaya çıkarıyor. Bu artışlarla birlikte, 16 yaşını doldurmuş işçilerin bir günlük normal çalışma karşılığı asgari ücretleri brüt 21.29, 16 yaşını doldurmamış işçilerin de 18.02 YTL olacak.

Türk-İş, her ay açıkladığı açlık ve yoksulluk rakamlarının Haziran verilerini yayınladı. Bu verilere göre, Haziran ayı için Ankara'da yaşayan 4 kişilik bir ailenin asgari gıda harcaması 711 YTL ve ailenin zorunlu ihtiyaçlarının asgari düzeyde karşılanabilmesi için gereken toplam harcama tutarı (yoksulluk sınırı) ise 2 bin 315 YTL 37 YKr olarak belirlendi.

Türk-İş'in raporundan bazı veriler
Gıda harcaması tutarındaki artış son on iki ay itibariyle yüzde 14.03'dür ve son dört yıldaki en yüksek Haziran ayı değeridir.

Altı ayda yoksulluk sınırı 74.15 YTL arttı.

Mevsim şartlarının olumlu etkisi, meyve-sebze fiyatlarının genelde ucuzlaması nedeniyle mutfak harcamalarını olumlu yönde etkilemiştir. Diğer gıda ürünleri fiyatlarındaki artış, bir anlamda bu gruptaki (meyve sebze) fiyat gerilemesi ile toplam harcama tutarının gerilemesine neden olmuştur.

Yeni yürürlüğe girecek asgari ücret yine açlık sınırının altında kalmaktadır. Diğer bir ifadeyle bu asgari ücret ile sadece 21 gün sağlıklı ve dengeli beslenebilmek mümkündür.