Asgari ücret toplantılarında TÜİK raporu tartışması

Geçen yıl olduğu gibi bu yılda TÜİK'in hafif, orta ve ağır şeklinde üç ayrı iş ve üç ayrı asgari ücret tanımı yapması dikkat çekti. Bu bağlamda, işçi tarafını temsil eden Türk-İş’in TÜİK’in “ağır” iş için öngördüğü asgari ücreti, işverenlerin ise “hafif” iş için öngörülen ücreti temel aldığı görüldü.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun her yıl ikinci toplantıda sunulması istemiyle Türkiye İstatistik Kurumu’ndan (TÜİK) istediği asgari geçim tutarı raporu "az tartışma olsun" gerekçesiyle ertelenmişti. TÜİK’in asgari geçim standartlarıyla ilgili çalışması dün gerçekleşen üçüncü toplantıda taraflara sunuldu.

Buna göre AKP hükümeti, Orta Vadeli Program çerçevesinde 2013 yılında asgari ücrete yapılacak zamla ilgili yılın her iki yarısında uygulanmak üzere yüzde 3+3 zam yapılmasını öngörürken, devletin resmi kurumu TÜİK’in, "Net asgari ücret 1025 lira olmalı" dediği öğrenildi.

TÜİK, Komisyon tarafından kendisine verilen görev doğrultusunda asgari ücret hesaplaması yaptı ve Komisyona bir rapor sundu. TÜİK’in geçen yıl yaptığı gibi bu yıl da üç ayrı iş ve üç ayrı asgari ücret tanımı getirmesi dikkat çekti.

TÜİK geçen yıl hazırladığı raporda ise asgari ücretin net 971 lira olmasını öngörmüş, ancak Asgari Ücret Komisyonu 2012 yılı için brüt asgari ücreti 940,50 lira olarak tespit etmişti.

Türk-İş 1025 lirayı yeterli buldu, başka talebi yok
Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na her yıl sunulan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Asgari Geçim Tutarı Raporuna değinen Türk-İş Genel Sekreteri Ramazan Ağar, ''TÜİK’in açıklamış olduğu 1025 lira, bir işçinin geçinebileceği bir rakam. En kötü şartlarda bunun üzerinde duruyoruz. Bunun dışında da herhangi bir talebimiz yok'' şeklinde konuştu.

TÜİK'in ''Bir işçinin geçinebilmesi için eline geçmesi gereken net ücreti'' kasım ayı itibarıyla 1025 lira hesapladığını ve buna ilişkin raporu Komisyona sunduğunu anlatan Ağar, TÜİK'in raporuyla ilgili tartışmalar yaşandığını ifade etti.

Dün üçüncü kez bir araya gelen Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantısının ardından açıklama yapan Ağar, yapılan üç toplantıda da asgari ücrete ilişkin rakamsal anlamda herhangi bir teklif gelmediğini söyledi. Asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin bir mutabakat sağlanmadığını belirten Ağar, Türk-İş olarak asgari ücrete yapılacak zam oranına ilişkin herhangi bir rakam söylemediklerini kaydetti.

Ağar, Türk-İş olarak tüm işçileri ''ağır'' olarak nitelendirdiklerini ifade ederek, 1025 lira aldığı takdirde bir işçinin geçinebildiğini dile getirdi. Ağar, ''Biz de bunun etrafında tartıştık. Hükümetimiz de dinledi. Hükümetimizin yetkilisi komisyon başkanımız Çalışma Genel Müdürümüz de tartışmalarımızı bakanımıza aktaracak. Dolayısıyla önümüzdeki çarşamba bu konuları netleştireceğiz'' şeklinde konuştu.

Sermaye yine aynı kozu oynadı: "Dünyada kriz var, asgari ücret makul olmalı"
TİSK temsilcisi Metin Demir ise asgari ücrette sadece bir işçinin ücretinin sağlıklı ve duyarlı şekilde belirlenmesi gerektiğini belirtti. Demir, toplantıda Ekonomi, Kalkınma ve Maliye Bakanlıkları ile TÜİK'in çalışma ve raporlarını incelediklerini söyleyerek, asgari ücret için somut önerilere henüz geçemediklerini ifade etti.

Avrupa ve Amerika'da ekonomik kriz yaşandığını Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesinde ise siyasi istikrarsızlık olduğunu kaydeden Demir, Türkiye'nin bu ülkelerden ayrışmasının en önemli sebebinin hükümetin sıkı mali politikası olduğunu savundu. İşveren tarafı olarak hükümetin "sıkı mali politikası''nın sürdürülebilir olmasını önemsediklerini belirten Demir, 2013 ve 2014'ün ekonomik anlamda zor yıllar olacağını iddia etti.

Krize rağmen ülke ekonomisini büyüdüğü ifade edilir, sürekli ekonominin rekor kırdığı hikayeleri anlatılırken, neden sıra emekçiye gelince “kriz var” denildiğini açıklamayan Demir şunları ifade etti:

“Önümüzdeki hafta çarşamba günü daha rakamsal boyutlara gelinecektir. 1025 rakamı TÜİK'in ağır işçiler için belirlediği ve geçinebilecekleri bir rakam. TÜİK'in belirlediği 3 rakam var. Hafif, orta ve ağır. Türk-İş de en ağırı söylüyor. 880 liradan başlayan, 928 lira orta ve 1025 lira en ağır. En ağıra göre asgari ücreti belirlemek akılcı değil. Çünkü biz burada asgariyi belirliyoruz. Ağır işçinin durumuna göre asgariyi belirlersek sağlıklı sonuca gidemeyiz.''

(soL Haber Merkezi)