Amerikan delileri geliyor

Başta deli dana olmak üzere her türlü hastalığının cirit attığı ABD’den damızlık hayvan getiriliyor.

soL (HABER MERKEZİ) Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM), ABD'den süt ırkı dana ithal edilmesi için ihale açtı. 23 Temmuz Çarşamba gününe kadar tekliflerin alınacağı ihale kapsamında bin yüz elli baş hayvan ithal edilecek.

ABD'de hayvancılık sektöründe hayvanlardan yüksek verim elde edilmesi için yapılan uygulamaların hem hayvanların gen yapısını bozduğu, hem de kimileri insan için de ölümcül olan çok çeşitli hayvan hastalıklarına yol açtığı biliniyor. Hatta geçtiğimiz haftalarda ABD zoruyla et ithalatını kolaylaştıran Güney Kore'de halk ayaklanmış, riskli et ithalatını onaylayan hükümet yalnızca bu karardan vazgeçmek değil, aynı zamanda istifa etmek zorunda kalmıştı.

Tarım Bakanı Mehdi Eker, damızlık hayvan ithalatının gerekçesi konusunda Meclis'te kendisine yöneltilen soru önergesine "hayvan ithalatı çiğ süt fiyatlarını dengelemek için yapılmaktadır" yanıtını vermişti. Ancak hayvancılık desteklerini ve süt sübvansiyonlarını neredeyse yok denecek düzeye indiren AKP hükümetinin, hayvan ithalatına süt fiyatlarını düşürmek için izin veriyor olduğu iddiası inandırıcılık taşımıyor.

Öte yandan, önceki gün yapılan Yatırım Danışma Konseyi Toplantısı'nda, süt ürünleri alanında faaliyet gösteren Fransa merkezli gıda devi Danone'nin Genel Başkan Yardımcısı Jacqes Vincent, Türkiye pazarında yüzde 10 büyümeyi hedeflediklerini açıklamıştı. AKP'nin yabancı sermayenin her türlü ihtiyacı karşısındaki hizmetkar tavrı, süt üretimini artırma yönündeki hayvan ithalatı kararının da Danone'nin işini kolaylaştırmak için alınmış olabileceğini düşündürüyor.