AKP'nin yeni 2023 hedefi: Silah ihracatı

Silah üreticilerinin yurtdışına direkt satış yapmasının önündeki engelleri kaldıran ve her türlü silahın üretimine izin veren AKP iktidarı, silah sermayesi için yeni bir kâr alanı yaratmış oldu. Buna göre silah ihracatı yüzde 70 oranında bir artışla 832 milyon dolara ulaştı.

AKP’nin firmaların yurtdışına direkt satış yasağını kaldırması ve ihracata dayalı her türlü silahın üretimine izin vermesi üzerine silah sektöründe kâr oranlarının ve ihracat rakamlarının arttığı öğrenildi. Buna göre, çoğunlukla KOBİ’lerin yer aldığı sektörde geçen yıla oranla ihracatın yüzde 70 oranında bir artış sağlayarak 832 milyon dolara çıktığı ve yılsonunda ise 1,5 milyar doların yakalanacağı ifade ediliyor.

Bu bağlamda dünya genelindeki yapılanmaya bakıldığında daha çok büyük tekellerin egemen olduğu silah sektöründe AKP’nin yavaşlayan ekonomide ihracatı arttırmak adına söz konusu KOBİ’lere yeni kâr alanları açmaya çalıştığı söylenebilir.

2023 yılı ihracat hedefleri AKP hükümetinin hedefleriyle uyumlu
Geçen yıl Ekim ayında 28092 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile kurulan Savunma Sanayi İhracatçıları Birliği (SSI), ilk basın toplantısını dün İstanbul'da gerçekleştirdi.

Dün gerçekleştirilen toplantıda SSI’nin 2023 yılı ihracat hedeflerinin AKP hükümetinin hedefleriyle paralel olduğunu ifade eden Başkan Latif Aral Aliş, sektörün en fazla ihracat yaptığı ülkenin yüzde 39.2'lik oranla ABD olduğunu ve silah sanayinde yerli üretimin oranının yüzde 54'e ulaştığını ifade etti. Diğer ihracat yapılan ülkelerin BAE, Bahreyn, Irak, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya ve Ruanda olduğunu belirten Aliş, “Örneğin Malezya'nın insansız deniz aracı projesini Türkiye olarak bizler geliştiriyoruz" dedi. Aynı zamanda Türkiye Avcılık ve Atıcılık Federasyonu Başkanı da olan Aliş, sıradaki hedeflerinin ise Orta Asya, Uzakdoğu ve Afrika olduğunu açıkladı.

2014'te 2 milyar dolar ihracat ve 4 milyar dolar ciroya ulaşmayı amaçladıklarını aktaran SSI Başkanı Latif Aral Aliş, 2023 yılında ise 25 milyar dolar ihracat yapmayı hedeflediklerini ifade etti.

Dünyada savunma ve güvenlik harcamalarının 1 trilyon 738 milyar dolar
Beş nesildir silah üreten ve Sarsılmaz Silah Sanayi’nin sahibi olan Latif Aral Aliş, dünya genelinde savunma ve güvenlik harcamalarının 1 trilyon 738 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını, dünya sektör ihracatında ise ABD, Rusya, Almanya, Fransa, İngiltere'nin toplam yüzde 76 paya sahip olduğunu ve Türkiye’nin de geriye kalan yüzde 24'lük dilim içinde yer aldığına dikkat çekti.

Sarsılmaz Silah Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Latif Aral Aliş, daha önce gerçekleştirdiği bir röportajda ise şunları ifade etmişti:

“Hem kapasite hem de ciro açısından önemli bir konumdayız. Yılda 250 bin adet üretim kapasitemiz var. Ancak bizim gibi sektörlerde firmalar üretim miktarından ziyade teknolojileriyle değerlendirilir. Doğu Bloku’nda da çok büyük fabrikalar var ama teknoloji olarak bizden 30 yıl gerideler. Hafif silahları hem sivile hem de asker ve polise satabiliyorsunuz. Ağır silahlarda ise tek müşteriniz güvenlik güçleri. Hal böyle olmasına rağmen bizim hedefimiz ağır silahlarda da üretime başlamak. Bunun için altyapımız hazır.”

Silahların efendisi Aliş ailesi 132 yıldır silah üretiyor
Silahların efendisi olarak bilinen Aliş ailesi 132 yıldır hafif silah üretiyor. Ailenin yaratmış olduğu Sarsılmaz markası, sektör açısından değerlendirildiğinde Avrupa’da ilk üçe, dünyada ise ilk 10’na giriyor. 14 yıl önce Berdardelli firmasını ve markasını satın alan Sarsılmaz’ın İtalya ve Düzce’de üretim tesisleri mevcut.

Sarsılmaz’ın Düzce’de geçen yıl üretime alınan tesislerinin yıllık kapasitesi 250 bin adet ile Avrupa’nın en büyük entegre silah tesisi olarak gösteriliyor. Aliş ailesinin yedi şirketinde halen 1500 kişi çalışıyor.

Bu firmalardan Sarsılmaz Silah Sanayi, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hafif silah ihtiyacını karşılayan en büyük tedarikçi konumunda. Şirketin ürettiği hafif silahlar aynı zamanda 69 ülkeye ihraç ediliyor.

Latif Aral Aliş, hafif silahlarda ülkedeki en büyük üretici olan Sarsılmaz’ın en son hedefinin ise ağır silah üretimi olduğunu dile getirdi. TÜBİTAK ve altı üniversiteyle birlikte yeni bir piyade tüfeği geliştirdiklerini belirten Aliş, bir yıl önce Milli Savunma Bakanlığı’na sunulan proje için şuan üretim izini beklediklerini kaydetti.

(soL- Ekonomi)