AKP’yi kara para kurtaracak!

AKP’nin kara parayı sisteme sokma girişimine rağbet artıyor. Meğer AKP, bu yolu uluslararası finans kuruluşlarından öğrenmiş!

AKP hükümetinin vergi kaçakçılığı, yurtdışına para kaçırma ve aleni kara para faaliyetlerini cüzi bir bedel karşılığında sisteme sokma girişimi büyük rağbet gördü.

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından açıklanan bir rapor, hükümetin kara paraya getirdiği affın uluslararası finans kuruluşlarınca da uygulandığını ve kara paranın giderek uluslararası sistemin bir parçası haline geldiğini ortaya koyuyor.

24,5 milyarlık kara para beyan edildi
İslamcı patronlar örgütü MÜSİAD’ın büyük ilgi gösterdiği mesele üzerine, kuruluş tarafından organize edilen “Gelir İdaresi ve Varlık Barışına İlişkin Uygulamalar-Sorunlar-Çözümler” toplantısında konuşan Gelir İdaresi Başkan Yardımcısı Adnan Ertürk, “Varlık Barışı uygulamasıyla 12 Aralık itibariyle 24 milyar 542 milyon lira tutarında varlık beyan edildi” dedi.

Adnan Ertürk, bu tutar üzerinden 826 milyon lira vergi tahakkuku gerçekleştiğini ve bu tutarın 442 milyon lirasının tahsil edildiğini, toplam beyan edilen varlıkların 14 milyar 832 milyon lirasının, ilk dönem uygulamasından geldiğini kaydetti.

Konuşmasında vergi gelirlerine de değinen Ertürk, yılın birinci ve ikinci çeyreğinde daralma yaşanırken, üçüncü çeyrekten itibaren vergi gelirlerinde bir artışın yaşandığını söyledi. Ertürk, Varlık Barışı’nın bu artışta olumlu bir rol oynadığını vurguladı.

Abileri de öyle yapıyor
Hükümet tarafından krizde bozulan dengeleri toplama aracı olarak kullanılan kara para, dünya finans sistemi tarafından da özellikle son kriz sürecinde “kurtarıcı” olarak görülüyor.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç ile Mücadele Dairesi (UNODC) tarafından yayınlanan son rapora göre uyuşturucu, fuhuş, insan ticareti, silah kaçakçılığı vb. yollarla kazanılan “kara para”, dünya genelinde 325 milyar dolarlık bir ekonomi yaratmış durumda.

Rapor, son finans krizinin ardından dünya genelinde pekçok büyük bankanın, tıpkı AKP hükümeti gibi bu kara parayı sisteme sokarak batmaktan kurtulmaya çalıştığının altını çiziyor.

Kara paranın uluslararası finans sektörünün giderek daha önemli bir bileşeni haline gelmesini kaygı verici olarak yorumlayan rapor, pekçok ülkede büyük finans kuruluşlarının kara para aklayarak ayakta kaldıklarının altını çiziyor.
(soL - Haber Merkezi)