AKP fındıkta top çeviriyor

Önceki yıldan TMO'nun elinde kalan stoklar ve yüksek rekolte yüzünden sıkışan AKP, hasat başlamış olmasına rağmen bir türlü fındık alım fiyatı açıklayamıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Çeşitli temaslar için Ordu'da bulunan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, fındık fiyatını belirlemek için "etüt çalışması" yapıyor olduklarını söyledi. Güler fiyatın ne zaman açıklanacağı sorusuna ise "zaman veremiyoruz. Zaman verirsek mahcup oluruz" yanıtını verdi.

Geçen yıl fındık alımını gerçekleştiren Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) elinde bu yıla devreden 300 bin tondan fazla stok kalmış olması ve bu yılın rekoltesinin de yüksek bekleniyor olması, hükümetin fındık başlığında köşeye sıkışmasına neden olmuş durumda.

Düşük bir alım fiyatı belirlenmesi halinde fındık üreticilerinin kitlesel ve yerel seçimler öncesinde AKP'yi zora sokacak eylemler yapmaları ihtimali bulunuyor. Öte yandan, 800 bin ton civarında beklenen fındık hasadında alım fiyatında yapılacak her bir liralık oynamanın maliyeti 800 milyon YTL olacak.

Fındık hasadı hafta ortasında başlamış olmasına rağmen hükümet ve ilgili kuruluşlardan alım fiyatına dair herhangi bir açıklama yapılmadı. Dahası, alımın TMO tarafından mı, Fiskobirlik tarafından mı yapılacağı dahi kararlaştırılmış değil.