AKP emeklilik yaşını ne zaman artıracak?

Daha önce yaptığı açıklamada bütçenin "kara deliği" olarak tanımladığı erken emeklilikle ilgili açıklama yapan Çalışma Bakanı Faruk Çelik, şimdi de "Emeklilik yaşının arttırılması gündemde yok" diyerek kendi kendini yalanladı.

Bir süre önce emeklilik yaşının düşük olmasından şikâyet eden Çalışma Bakanı Faruk Çelik, son yaptığı açıklamayla kendi kendini yalanladı.

Basına yaptığı son açıklamada emeklilik yaşıyla ilgili bir düzenlemenin gündemde olmadığını belirten Çalışma Bakanı Çelik, "Dedikodulara değil, gerçek bilgiye itibar edilmeli" dedi.

Geçtiğimiz ağustos ayında toplanan Bakanlar Kurulu’nun ardından basına demeç veren Bakan Çelik, sosyal güvenlik sisteminin, reforma rağmen açık vermesinin sebebinin erken emeklilik olduğunu dile getirmişti. Türkiye'de hâlâ emeklilik yaşının kadınlarda 48, erkeklerde ise 49 olduğuna işaret eden Bakan Çelik, bu sebeple sistemin açık vermeyi sürdürdüğünü ve bütçe açığını önemli ölçüde azaltmanın yolunun ise emeklilik yaşının yükseltilmesinden geçtiğini belirtmişti.

Ancak Bakan Çelik son olarak CNBC-e'ye verdiği röportajda, bu konuda bir düzenlemenin söz konusu olmadığını ve dedikodulara değil, gerçek bilgiye itibar edilmesi gerektiğini ifade etti. Türkiye'de 18.5 milyon sigortalı çalışan bulunduğunu hatırlatan Bakan Çelik, 2023 yılında 3 çalışana bir emekli oranını getirmek istediklerini kaydetti. Bakan Çelik şöyle konuştu:

“'Prim günümüzü doldurduk beklememiz gerekiyor, yaşı beklemeden iki yıl erken emekli edebilir misiniz' diyorlar. Emeklilik yaşı dünyada 60-65 iken, Türkiye'de 44-49 yaşta emekli olursanız, daha erken emekli olma talebi birey olarak haklı bulunabilir. Ama ülke sorumluluğunu taşıyorsanız sosyal güvenlik alanında popülist bir politika izlememeniz gerekiyor. Biz yaş bekleyenlerle ilgili düzenleme yaparsak torunların bu konuda 'ah' edeceğine inanıyoruz."

Mevcut düzenlemeye göre, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile emeklilik yaşı kadınlar için 58 erkekler için 60 olmasına karşın AKP hükümeti, 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanun ile 2035’ten itibaren kademeli artış ile birlikte 2048 yılında hem kadın hem de erkeklerin 65 yaşında emekli olmasına neden olmuştu. Kademeli artış ile ancak 2048’de uygulamaya geçecek olan yüksek emeklilik yaşını geç bulan AKP, şimdi de bu tarihi öne çekmek için kolları sıvamış durumda.

Kamuoyu tartıştırmaya başladı
Emeklilik sisteminde özel şirketlerin yer alacağı, işveren katkısı gözetmeden tüm primlerin çalışan tarafından karşılanacağı Bireysel Emeklilik Sistemiyle, sosyal güvenliğin özelleştirilmesinde önemli bir adım atan AKP Hükümeti, şimdi de zaten 65 olan emeklilik yaşının tarihini öne çekmenin yollarını arıyor.

AKP'nin birbirini çelen açıklamalarla kamuoyunda konuyu tartışmaya başlattığı anlaşılıyor. Ancak Hükümet'in genel politikası dikkate alındığında bu konunun kısa vadede tekrar gündeme geleceğini tahmin etmek güç değil.

(soL- Ekonomi)