AKP bir an önce 'mezarda emeklilik' istiyor

Devletin sosyal sorumluluklarından kurtularak sosyal risklere karşı toplumu piyasanın acımasız kurum ve kuralları karşısında yalnız bırakmasına dayanan neoliberal politikaların mutlak savunucusu ve uygulayıcısı AKP, şimdi de gözünü emekliliğe dikti.

Geçtiğimiz pazartesi günü toplanan Bakanlar Kurulu'nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bütçenin "kara deliği" olarak tanımladığı sosyal güvenlik açıklarının neden kapanmadığı konusunu gündeme getirmişti.

Bakanlık, bütçe açığına çare olarak ise emeklilik yaşının 53'e yükseltilmesini öneriyor.

“Afrika’da bile yok”
Faruk Çelik, sosyal güvenlik sisteminin, reforma rağmen açık vermesinin sebebinin erken emeklilik olduğunu dile getirdi. Türkiye'de hâlâ emeklilik yaşının kadınlarda 48, erkeklerde ise 49 olduğuna işaret eden Bakan Çelik, bu sebeple sistemin açık vermeyi sürdürdüğünü ifade etti. Bakan Çelik’e göre, bütçe açığını önemli ölçüde azaltmanın yolu ise emeklilik yaşının yükselmesinden geçiyor.

Afrika ülkelerinde bile 49 yaşında emekliliğin olmadığı ve Türkiye'deki genç emeklilerin hem aylık alıp hem de bir işte çalıştığını belirten Çalışma Bakanı Çelik, 10 milyon 227 bin emekli ile adeta bir emekli cenneti haline gelen Türkiye'de emeklilik yaşının halen kadınlarda 48, erkeklerde 49 olması nedeniyle bu sayının giderek arttığını vurguladı. Genç emeklilerin hem aylık alıp hem de bir işte çalıştığını kaydeden Çalışma Bakanı Çelik, bunun işsizliği de tetikleyen bir unsur olduğunu söyledi.

“Hem babalarına hem de torunlarına iş bulmaya çalışıyoruz"
2036 yılında Türkiye'de 60 yaşında emekliliğin gerçekleşeceğini söyleyen Çelik, daha önce yapmış olduğu bir başka açıklamada ise şunları dile getirmişti:

''Dünyanın her yerinde emeklilik yaşı 60-65 şimdi de 70 yaş konuşuluyor. Bizde emeklilik yaşı 49. Bunun daha aşağı olamayacağını aklıselim herkes tahmin eder. Erken yaşta emekliliği teşvik eden hükümetlerin faturasını bizler, çocuklarımız ve torunlarımız ödüyoruz. Dünyanın hiçbir yerinde 49 yaşında emeklilik yokken, bugün bunu daha aşağılara çekme yaklaşımı hiç doğru değil. Daha erken emekli olmak isteyenlere 1991 yılını hatırlatırım. Babaları 40 yaşında emekli oldu, şimdi hem babalarına hem onlara hem de torunlarına iş bulmaya çalışıyoruz.''

Sosyal güvenliği piyasalaştıran AKP, şimdi de emeklilere gözünü dikti
Emeklilik sisteminde özel şirketlerin yer alacağı, işveren katkısı gözetmeden tüm primlerin çalışan tarafından karşılanacağı Bireysel Emeklilik Sistemiyle, sosyal güvenliğin özelleştirilmesinde önemli bir adım atan AKP hükümeti, şimdi de zaten 65 olan emeklilik yaşının tarihini öne çekmeye hazırlanıyor.

Böylece, devlet kontrolündeki mevcut sosyal güvenlik sistemi tasfiye edilerek hem devletin sosyal yükümlülüklerinden kurtulması hem de devletin çekildiği alanın özel firmalar tarafından doldurulmasının önü açılarak AKP, bir taşla iki kuş vurmayı hedefliyor.

Mevcut düzenlemeye göre, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile emeklilik yaşı kadınlar için 58 erkekler için 60 olmasına karşın AKP hükümeti, 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası kanun ile 2035’ten itibaren kademeli artış ile birlikte 2048 yılında hem kadın hem de erkeklerin 65 yaşında emekli olmasına neden olmuştu.

Kademeli artış ile ancak 2048’de uygulamaya geçecek olan yüksek emeklilik yaşını geç bulan AKP, şimdi de bu tarihi öne çekmek için kolları sıvamış durumda. Dolayısıyla (Bakan Çelik’in 49 olduğunu ifade etmesine karşın) hali hazırda ortalama emekli olma yaşının yaklaşık 50-52 olmasına içerleyen AKP, bugün gelinen noktada ise ülkeyi Afrika ile karşılaştırarak kamuoyunu ikna etmenin yollarını arıyor.

Diğer taraftan, Avrupa’nın yanı sıra Afrika ülkelerinde dahi düşük emeklilik yaşının kalmadığını ifade eden Bakan Çelik’in, söz konusu ülkelerdeki çalışma saatlerini ve kişi başına düşen yıllık geliri konu etmemesi ise dikkatlerden kaçmadı. Türkiye’de kademeli olarak 65’e çıkacak emeklilik yaşına karşın haftalık çalışma süresi ortalama 45 saat, kişi başına düşen yıllık gelir ise yaklaşık 10.500 dolar seviyesinde.

Diğer ülkeler incelendiğinde ise, Almanya’da haftalık çalışma saati 35,5, resmi emeklilik yaşı 65, fiiliyattaki emeklilik yaşı 62 ve kişi başına gelir 34.200 dolar. Fransa’daki haftalık çalışma saati 38, resmi emeklilik yaşı 60, fiiliyattaki emeklilik yaşı 58 ve kişi başına gelir 32.800 dolar. İtalya’da çalışma süresi haftalık 38,3 saat, resmi emeklilik yaşı 57, fiiliyattaki emeklilik yaşı 57 ve kişi başına gelir 30.200 dolar. İngiltere’de haftalık çalışma saati 37, resmi emeklilik yaşı 60 ve kişi başına gelir 35.400 dolar. ABD’de haftalık çalışma saati 33,8, resmi emeklilik yaşı 65 ve kişi başına gelir 46.400 dolar.

(soL-Ekonomi)