‘Afrika Ana’ aramızdan ayrıldı

Güney Afrika’daki ırkçı rejime karşı duran ve bu yüzden hayatını sürgünde geçiren, “Afrika Ana (Mama Afrika)" lakaplı şarkıcı Miriam Makeba, İtalya’da geçirdiği kalp krizi sonucu 76 yaşında hayata veda etti.

soL (HABER MERKEZİ) "Mama Afrika" lakabıyla biliniyordu Makeba. Güney Afrika'daki ırkçı rejime karşı bir belgeselde rol aldıktan sonra, "devrimci ve tehlikeli" bulunduğundan vatandaşlıktan çıkarılmış, ülkesine ancak otuz yıl sonra geri dönebilmişti. Uzun yıllarını sürgünde geçiren Makeba, İtalya'da verdiği konser sonrası geçirdiği kalp krizi sonucu 76 yaşında hayata gözlerini yumdu.

Miriam Makeba, 1932'de Güney Afrika'da Johennesburg'da doğdu. Genç bir kızken, düğünlerde ve törenlerde şarkı söylemesi için sürekli davet alan Makeba'nın ünü kısa sürede yayıldı. 1956 yılında ünlü "Pata Pata" şarkısını yazmış, 1966 yılında da "An Evening with Harry Belafonte and Miriam Makeba" albümüyle Grammy ödülü alan ilk Afrikalı sanatçı olmuştu.

Ülkesinde kapanan kapılar dünyaya açıldı
Güney Afrika'daki ırkçı rejime karşı durduğu için tehlikeli sayılan Makeba, 1960 yılında annesinin cenazesi için ülkesine dönmek istediğinde, pasaportunun iptal edildiğini öğrendi. 1963 yılında Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde ırkçı rejime karşı girişimlerde bulunduğundan, vatandaşlıktan çıkarıldı. Uzun yıllar sürgün yaşadıktan sonra ülkesine 1990'da dönebildi. Ülkesinde yüzüne kapanan kapılara karşın Makeba'nın dokuz ülkeden pasaportu, on ülkeden de fahri vatandaşlığı bulunuyordu.

"Pata Pata" şarkısı, yazıldıktan yıllar sonra, 1967'de ABD'de yeniden seslendirildi ve büyük ilgi gördü. ABD'nin Makeba'ya gösterdiği ilgi, sanatçının 1968 yılında radikal siyahi eylemci Stokely Carmichael ile evlenmesi üzerine tersine döndü ve Makeba'nın ülkedeki konserleri, albüm anlaşmaları tek tek iptal edildi.

Nerede olursa olsun...
Daha sonra Afrika'ya dönen ve Gine'de yaşamaya başlayan Makeba, müzik çalışmalarına ve konserlerine hiç ara vermeden devam etti. Gine hükümeti, sanatçıdan BM Genel Kurulu'na temsilci olarak katılmasını istedi. Genel Kurul'a iki kez seslenen Makeba, burada da ırkçı rejime karşı görüşlerini sundu. Kendisini siyasetçi olarak görmese de, Makeba, verdiği mücadeleyle her zaman siyasetin içinde yer aldı. Son olarak, Napoli'de mafya tarafından tehdit edilen İtalyan bir gazeteci için düzenlenen konser sonrası hayata veda eden sanatçı, ardında otuzdan fazla albüm, sayısız ödül ve ona bütün bunları kazandıran milyonlarca insanın sevgisini bıraktı.