ABD'nin mortgage devleri sallantıda

ABD'deki iki dev mortgage şirketi Freddie Mac ve Fannie Mae'nin batmasından endişe ediliyor. Bush hükümeti iki şirketi çalışır durumda tutmaya çalışıyor.

soL (HABER MERKEZİ) Bush hükümeti, batmalarından endişe edilen iki dev mortgage şirketi Freddie Mac ve Fannie Mae'yi kurtarmaya çalışıyor. Önceki gün konuya dair bir açıklama yapan ABD Başkanı George Bush, iki şirketi "çok önemli kuruluşlar" olarak tanımladı. Bush ayrıca ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Ben Bernanke ve Hazine Bakanı Hank Paulson'un "konuyu titizlikle ele aldıklarını" söyledi.

Demokrat Parti imdada yetişti
Freddie Mac ve Fannie Mae'nin batacağına dair söylendiler borsada ciddi biçimde değer kaybetmelerine neden oldu. Cuma gününe hızla değer kaybederek başlayan iki şirketten Freddie Mac, gün içerisinde yüzde 50 düzeyinde kayıp gördü. Bunun üzerine bir açıklama yapan ABD Senatosu Bankacılık Komitesi Başkanı ve demokrat parti üyesi Chris Dodd, FED ve Hazine'nin iki şirketi kurtarmak için hazır olduklarını söyledi.

Değer kayıpları Dodd'un açıklamasından sonra kısmen düzelse de Cuma gününü Freddie Mac yüzde 3,1, Fannie Mae ise yüzde 22,4 kayıpla kapattı.

Batmalarının etkisi büyük olur

Konuya dair bir açıklama da Hazine Bakanı Paulson'dan geldi. Freddie Mac ve Fannie Mae'nin "piyasada çok önemli bir görev üstlenmiş durumda olduklarını" belirten Paulson, şu anda odaklandıkları konunun iki şirketi el koymadan çalışır durumda tutmak olduğunu söyledi.

İki şirket, toplam 12 trilyon dolar düzeyinde olan ABD mortgage borçlarının yaklaşık yarısını, yeni borçların ise neredeyse dörtte üçünü elinde tutuyor.

Krizin etkileri sürüyor

Diğer yandan, ABD finansal piyasalarındaki sarsıntı sürüyor. Kredilendirme kuruluşu Standart &amp Poor's tarafından yayınlanan güven verici rapora rağmen dev yatırım bankası Lehman Brothers'ın hisseleri Cuma gününü yüzde 16 değer kaybederek kapattı.

Kaliforniya eyaletinin büyük mortgage bankası IndyMac Bank'a ise ödeyemediği mevduatlar nedeniyle el kondu. IndyMac'in ABD tarihinde batan en büyük mevduat bankası olduğu belirtiliyor.