ABD'den Türk bankalarına İran ayarı!

ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, Türkiye’ye geldi. Banka müdürlerini toplayan Cohen, İran’a ambargonun sürdüğünü belirterek, “Para trafiğini gevşetmeyin” mesajı verdi.

Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, Kamu bankası Halkbank’ın İran’la altın ticaretindeki rolünü de kapsayan operasyonlar gündemi sarsarken, Türkiye, ABD’den çok önemli bir ziyaretçiyi ağırladı.

ABD Hazine Bakanlığı Müsteşarı David Cohen, İstanbul’da banka müdürlerine, İran’a nükleer çalışmaları nedeniyle uygulanan ambargonun sürdüğünü ve nasıl işletilmesi gerektiğini anlattı. Cohen, “Para trafiğini gevşetmeyin, yaptırımlar bitmedi” mesajını verdi.

ABD Hazine Bakanlığı’nın Terör ve Mali istihbarattan sorumlu müsteşarı Cohen, önceden planlanmış ziyaretler kapsamında Türkiye’yi ziyaret etti. Edinilen bilgiye göre, ekonomiyle ilgili bakanlardan ya da bürokrasiden randevu istemeyen Cohen, doğrudan İstanbul’a uçtu. Burada banka müdürlerini toplayan Cohen, İran konusunda uyarılarda bulundu.

‘Yaptırım sürüyor’
Banka müdürlerine, İran’a yönelik nükleer çalışmaları nedeniyle uygulanan amborgoya ilişkin bilgi veren Cohen, ambargoyla yasaklanan para ve altın trafiğinin engellenmesi konusunda ne tip teknik önlemler alınması gerektiğiyle ilgili teknik bilgiler sundu.

Bankacılarda, “İran’a yaptırımlar kalktı” algısının oluşmamasını isteyen Cohen, ABD’nin ambargo konusundaki kararlılığının sürdüğü mesajını verdi. İran’a yaptırımlar konusunda özel yetkili olan Cohen’in temaslarının Halk Bankası’nın İran ile ticaretini de kapsayan son operasyon öncesi planlandığı belirtildi.

İran’ın Türkiye’yle altın üzerinden yaptığı ticaret bir süredir ABD’de de konuşuluyordu. ABD, yolsuzluk operasyonuyla gündeme gelen Halkbank’ın İran’la yürüttüğü rutin ilişkilerinden bir süredir rahatsızdı.

Mektup yazdılar
ABD Kongresi’nden çok sayıda parlamenter, bir süre önce Amerikan Dışişleri ve Hazine bakanlıklarına yazdıkları mektuplarla İran devletinin Halkbank üzerinden yaptığı altın ticaretine karşı önlem alınmasını istemişti.

Kongre, Türkiye’nin İran yaptırımlarına ne kadar uyup ne kadar uymadığı konusunda Hazine Bakanlığı’ndan bilgi istemişti. İran’ın geçtiğimiz haftalarda nükleer çalışmalarını sınırlandırmayı kabul etmesiyle, bu ülke ticaretine darbe vuran ambargoların gevşeyeceği belirtilmiş, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İran’la altın ticaretinin yeniden başlayacağını dile getirmişti.