ABD'de en büyük bankacılık iflası

ABD'nin en büyük mevduat bankasına el konması ile krizin sadece yatırım bankacılığı ile sınırlı kalmayacağı birkez daha görülmüş oldu. 119 yıllık Washington Mutual JPMorgan tarafından 1,9 milyar dolara satın alındı.

soL (HABER MERKEZİ) ABD hükümeti, ülkenin en büyük mevduat bankası Washington Mutual'a da el koydu. Bankacılık alanında yaşanan krizin sadece yatırım bankaları ile sınırlı kalmayacağı görülüyor. Böylelikle kriz mevduat bankacılığı alanına da sıçramış oldu. 119 yıllık bir geçmişe sahip olan bankaya el konma kararı yöneticiler tarafından da süprizle karşılandı.Kararın ABD yönetiminin sorunlu tutsat (mortgage) kredilerini temizleme girişimlerindeki son tarihi adım olarak değerlendiriliyor. Washington Mutual, tutsat kredilerinden kaynaklanan zararlardan ve finansal krizden en fazla etkilenen bankalardan biri idi.

ABD'nin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu olarak kabul edilen, FDIC, Başkanı Sheila Bair, kurtarma operasyonunun banka hakkındaki spekülasyonlar ve müşterilerin sakinleşmesi için perşembe gece yapıldığını söyledi. FDIC, müşterilerin bugün normal işlemlerini yapabileceğini ve bütün mevduat sahiplerinin tamamen koruma altında olduğunu açıkladı.

Düzenleyici kurumlara göre, Washington Mutual varlıkları 307 milyar dolar ve mevduatları 188 milyar dolar olarak belirlendi. ABD'de daha önce en büyük mevduat bankacılığı iflası, Continental Illinois National Bank &amp Trust ile gerçekleşmişti. Banka 1984 yılında iflas ettiğinde, 40 milyar dolar varlığa sahipti.

JPMorgan daha da büyüdü
Washington Mutual'ın varlıkları JPMorgan tarafından 1,9 milyar dolara satın alındı. JPMorgan Chase, bu satın almanın ardından 23 eyalette 5 bin 410 şubeye sahip olacağını açıkladı.

JPMorgan Chase, böylece 2,04 trilyon dolar varlıkla Citigroup'un ardından ülkenin ikinci büyük bankası oldu.

Haziran ayı sonunda JPMorgan Chase'in, 1,78 trilyon dolar varlığı, 722,9 milyar dolar mevduatı ve 3 bin 157 şubesi bulunuyordu.

Aynı dönemde 2 bin 239 şubesi bulunan Washington Mutual'ın, 43 bin 198 çalışanı vardı.

Bu el koyma ve satış işleminden sonra kaç kişinin işsiz kalacağı ise bilinmiyor.