ABD Merkez Bankası borçlanmaya alıştı

FED geçtiğimiz Aralık ayından bu yana yüzleştiği olağan dışı borçlanma koşullarına bir yenisini ekledi. Gerçekleşen en son borçlanma ihalesine beklenenin üzerinde başvuru olurken, banka 54.8 milyar dolar borçlandı.

soL (HABER MERKEZİ) ABD Merkez Bankası (FED) beklenenin üzerinde başvuru ile 54.8 milyar dolar borçlandı. 64 başvurunun gerçekleştiği ihalenin vadesi 25 gün yerine 84 gün olarak belirlendi. Daha önce kısa vadeli borçlanma süresinde değişikliğe gideceğini duyuran FED, bu karardan sonra ilk borçlanmasını gerçekleştirmiş oldu.

Banka geçtiğimiz aralık ayından bu yana olağan dışı borçlanma koşulları ile karşı karşıya. Özellikle ABD'deki mortage (emlak) krizi ve finans kuruluşlarından ard arda gelen zarar haberleri karşısında banka borçlanma koşullarında değişikliğe gitmesine neden oldu.

Aralık ayından bu yana banka 10 ihale gerçekleştirdi. Normal koşullarda ticari bankalara açık olan ihalelere özellikle finans sıkıntısı yaşayan kuruluşlar başvuruyor.

En son gerçekleşen ihalede faiz oranı yüzde 2.254 olarak belirlendi. Geçtiğimiz hafta banka faiz oranlarını yüzde 2 düzeyinde tutarak, enflasyon artışını engellemeye çalışmıştı.