50 dolar fiyat biçtiler!

Marmaris'e demirleyen ABD savaş gemisinden karaya çıkan askerler gece alemine hücum ederken, karşılaştıkları herkese para gösterdiler. Bazı askerlerin hızlarını alamayıp kadınlara 50'şer dolar fırlattığı görüldü.

soL (MARMARİS) ABD donanmasına bağlı savaş gemisi USS San Antonio, önceki gün Muğla'nın Marmaris ilçesine demir attı. Türkiye'yi işgal altında bir toprak gibi gören yüzlerce ABD askeri Marmaris sokaklarına dağıldı.

Medyada iki gündür, boyutları, silah gücü, modern donanımları ballandırılarak anlatılan ABD donanmasına bağlı USS San Antonio savaş gemisinin, niye Marmaris'e demir attığına ilişkin tek bir bilgi yer almıyor.

Gemiyle ilgili en net açıklamayı, ABD Deniz Ataşesi Yarbay Peter Catalano yaptı. Yarbay Catalano, ABD'li denizcilerin Marmaris'e gelmeyi çok istediklerini belirterek, "Marmaris çok güzel bir yer. İlçeyi gezip dinlenmeleri için askerlere izin verdik" dedi.

Kaymakam "kucak" açtı
Hiçbir açıklama ya da izin gereği duymadan Marmaris kıyılarına demirleyen San Antonio savaş gemisinin en hızlı ziyaretçisi, Marmaris Kaymakamı Serdar Polat oldu. ABD'li komutanlar tarafından makamında ziyaret edilen, sonrasında da gemiye davet edilip kendisine hediyeler verilen Kaymakam'dan askerlerin şehirde istedikleri her şeyi rahatça yapabilmeleri için izin çıktı.

Edepsizlik izinleri var
Sokaklarda yerlere tükürerek, küfürler savurarak, ortalıkta tuvalet ihtiyaçlarını ulu orta gidererek dolaşan ABD'li askerlerin, yörede dil bilen insanlara, "Marmaris Kaymakamı bizim gemimize geldi. 'Siz bizim özel konuğumuzsunuz' dedi. Biz burada sizin özel misafiriniziz. Bizi özel ağırlayacaksınız" dedikleri görüldü. ABD askerleri, ellerinde 50'şer dolarla, karşılarına çıkan her kadına yanaşarak ilişki teklif edecek kadar pervasız davranırken de, bu "izne" dayanıyorlar.

"Buralar bizim çıkın dışarı"
Uyuşturucu kullanan, gittikleri her yerde kavga çıkaran askerler, gittikleri barlardan Türkleri atmaya çalıştılar. "Burası bize tahsis edildi, çıkın dışarı" dayılanmasıyla kavga çıkaran askerleri, "ne güzel, bir sürü para kazanacaklar" denilen esnaf yatıştırdı.

"See you tonight"
Ellerinde dolarlarla sokaklarda gezen ve kime denk gelirlerse para fırlatıp "see you tonight" (akşama buluşalım) diyen ABD'li askerlerin pazar gününe kadar kalacakları öğrenildi.

Kaldıkları müddetçe Marmaris'in gece gündüz emirlerine amade olmasına heveslenen askerler, bugün gemilerini ziyarete açıyorlar. Bu karşılıklı "jest"ler sonucu, "yerli halk"la kucaklaşacak, Türkiye'nin doğal müttefiki olduklarını bir kez daha göstermiş olacaklar.

Önceki kaymakam da şapka takmıştı
Geçen yıl ABD donanmasına ait USS DAK HILL isimli helikopter gemisinin beş günlük ziyareti sırasında da, dönemin Marmaris Kaymakamı Cemalettin Özdemir yine gemiye davet edilmiş, geminin Komutanı Ray Stapf, kendisine üzerinde ABD arması bulunan şapka ve plaket hediye etmiş, Kaymakam da özenle şapkayı başına geçirerek basına poz vermişti. Tüm eğlence mekanları ABD askerlerine özel olarak açılarak hizmetlerine sunulmuş, Amerikan ve Türk bayraklarıyla süslenmiş, dansçı kızlar tutulmuştu.

ABD'ye "namus" da feda olsun!
Memleketi çok seven "milliyetçi-muhafazakar" iktidarların, ABD askerlerine ülke topraklarını açması ne yeni bir şey, ne de şaşırtıcı bir durum. 1968'de 6. Filo İstanbul kıyılarına yanaştığında, sokakları temizleyip genelev duvarlarını beyaza boyayanlar, 2003'te Irak savaşına girmek için 1 Mart tezkeresini geçirmeye çalışanlarla aynı zihniyetin temsilcileriydi. ABD'lilerin bölgeye gelişiyle yaşanan "hareketlilik" üzerine, o tarihlerde Mardin'e "20 odalı modern bir genelev" açılması bile gündeme gelmişti.