1973'ten beri ilk kriz...

Dünya Bankası tarafından yayınlanan "Çifte Tehlike" başlıklı raporda, "dünyanın 1973 yılından bu yana ilk kez rekor petrol ve gıda fiyatlarından etkilendiğini" belirtildi.

soL (HABER MERKEZİ) Dünya Bankası (DB) tarafından yayınlanan "Çifte Tehlike" başlıklı raporda, yüksek petrol ve gıda fiyatlarının, enflasyon, büyüme ve gelir dağılımı üzerindeki etkileri nedeniyle dünya ekonomisinin istikrarını bozabilecekleri belirtildi.

Gıda fiyatlarını biyoyakıt yükseltiyor
Raporda, hububat fiyatlarının Ocak 2006'dan bu yana yüzde 200'den fazla arttığına işaret edilirken, tahıllardan biyoyakıt üretilmesinin gıda fiyatlarının tahmin edilenin ötesinde artmasına neden olduğu ifade edildi. Biyoyakıt üretiminin 2002 yılından bu yana gıda fiyatlarının yüzde 75 artmasına neden olduğu belirtilen raporda, artan gıda fiyatlarının tüm dünyada 100 milyon insanı yoksulluk sınırının altına ittiği belirtildi.

Raporda ayrıca gıda fiyatlarındaki artışın esas nedeninin kuraklık değil, biyoyakıt üretimi olduğu vurgulandı. Avustralya'daki kuraklığın gıda krizine büyük bir etkisi olmadığı ifade edilen raporda, fiyatlardaki artışın ana nedeninin Avrupa ve ABD'deki biyoyakıt kullanımınındaki artış olduğu belirtildi. Bu tez, dünya gıda fiyatlarındaki artışın nedeninin küresel ısınma ve kuraklık olduğunu öne süren tüm iddialara ters düşüyor.

Petrol fiyatlarındaki artış
DB'nin raporunda, petrol fiyatlarındaki artışın da son yıllarda dünya ekonomisinde yaşanan yüksek büyüme hızı olduğu ifade edildi.

Petrol fiyatlarındaki yükselişin 2001 yılından bu yana sürdüğü belirtilen raporda, bu yükselişin ana nedeninin yüksek talep seviyesi olduğu ancak son zamanlarda arz yetersizliğine dair kaygıların ve mali faktörlerin de petrol fiyatlarındaki yükselişe katkıda bulunduğu vurgulandı.

Raporda ayrıca petrol fiyatlarındaki istikrarsızlığın süreceğinin beklendiği kaydedildi. Gıda fiyatlarının ise yoksulluğu artıran bir etki yarattığı üzerinde duruluyor.