110 milyon dolar gidiyor

Bu hafta 110 milyon dolar dış borç ödemesine hazırlanan Hazine'yi faizlerin yükselmesi ile zor günler bekliyor.

sol (HABER MERKEZİ) Hazine bu hafta 110 milyon dolar dış borç ödemesine hazırlanıyor. Haziran ayının ilk iki haftasında 587,2 milyon dolar dış borç ödeyen Hazine'nin yılbaşından bu yana yaptığı ödeme tutarı 7 milyar 906,5 milyon doları buldu. Haftanın en büyük dış borç ödemesi ise 37 milyon dolar ile 19 Haziran Perşembe günü olacak.

Yaz aylarında zor günler geliyor...
Bununla birlikte Hazine'nin Temmuz ve Ağustos'ta 43 milyar YTL'lik iç borç ödemesi gerçekleştireceği açıklandı. Yılın ilk altı ayında toplam 55,2 milyar YTL tutarında geri ödemede bulunan Hazine, Temmuz ve Ağustos aylarında toplam 43 milyar YTL ile neredeyse altı aydakine yakın tutarda ödeme gerçekleştirecek.

Faiz oranlarındaki artış ile birlikte iç borçlanmanın maliyeti beş aylık dönemde yüzde 33 büyürken, Hazine, yılın ilk altı ayında yıllık ödemenin yaklaşık yüzde 37'sini gerçekleştirdi.
Hazine, faizlerin yükseldiği ortamda iki ayda, ilk altı aylık toplam tutara yakın ödeme gerçekleştirecek. Bu da borçların, nasıl çevrileceği kaygısını artırırken, rezervlerin kullanımı sayesinde bu sorunun aşılabileceği savunuluyor.

Faiz -borç sarmalı büyüyor
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu dün gerçekleştirdiği toplantı sonucunda beklendiği üzere kısa vadeli faiz oranlarını yarım puan artırarak yüzde 16.25'e çıkardı. Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı, gecelik faiz ile borç verme faiz oranları da artırıldı.

Bu verilerdeki artışın önümüzdeki günlerde de devam edecek olması nedeni ile "faiz- borç sarmalı" politikası ile ekonomiyi çevirme günlerinin yeniden gündeme gelebileceği üzerinde duruluyor.

Merkez Bankası'nın faiz artırımı politikasını sürdürmeye devam edeceğini açıklamaları ile de doğrulayan Merkez Bankası Başkanı Osman Durmuş, faizin enflasyonun belli bir düzeyde tutulması amacı ile bir çıpa olarak kullanılması gerekliliğini savunuyor. Bu konuda AKP hükümetinin bazı bakanları ile görüş farklılığına sahip olduğu iddialarına rağmen, petrol fiyatlarındaki artış, enflasyona karşı, faiz artırımının en uygun politika olduğu savunuluyor.

Borçlanma politikası ekonomideki kaynak sorunun aşılması için kısa vadeli bir araç olarak gündeme gelirken, faiz artışları önümüzdeki günlerde kaçınılmaz olarak devam edecek.

Bu gelişmeler, Türkiye ekonomisinin daha da borçlandırılacağı anlamına gelirken, borçların nasıl çevrileceği sorusu ise güncelliğini koruyor. Bu hafta içinde milyonlarca dolar tutarındaki bir servet daha borç ödemesi için kullanacak.