11 Eylül’den sonra en düşük veriler

Avro kullanan AB ülkeleri ile İngiltere son yılların en düşük ekonomik güven endeksi verilerine ulaşırken, durgunluk ve ekonomik daralma tartışmaları öne çıkıyor. Dış ticaretinin yarısından fazlasını AB ile gerçekleştiren Türkiye’nin bu durgunluktan etkilenmesi kaçınılmaz.

soL (HABER MERKEZİ) AB ülkeleri durgunluğu tartışıyor. Çarşamba günü açıklanan verilere göre 11 Eylül 2001'den sonra AB'de ekonomik güven endeksi en büyük düşüşünü gerçekleştirdi. Bu verideki düşüş, ekonomideki belli sektörlerin geleceğine, genel olarak ekonominin geleceğine yönelik endişelerin artmasını ifade ediyor.

AB Komisyonu'nun verilerine göre avro kullanan 15 AB ülkesine ait ekonomik güven endeksi temmuz ayında, bir önceki aya göre 5.3 puan düşüşle 89.5 puan olarak belirlendi. Ekonomik güven kaybının tüm sektörlere yansıdığı, güven endeksindeki düşüşün en çok İtalya'da 7,2 puan, Fransa'da 4.7 puan, Almanya'da 4.2 puan ve Hollanda'da 3.9 puanı bulduğu bildiriliyor.

Almanya'da iş güven endeksi 11 Eylül'den sonra en düşük düzeyinde ulaşırken, Fransa iş güven endeksi, son 3 yılın en düşük düzeyine, İtalya'da ise son 7 yılın en düşük düzeyinde gerçekleşti.

Güven kaybının nedenleri arasında enerji ve gıda fiyatlarındaki artış, kredi piyasalarındaki kriz ile genel olarak ekonominin daralma içinde olması gösteriliyor.

İngiltere ve İtalya en yüksek
Ekonomik güven endeksinin en yüksek düşüş yaşadığı ülke İngiltere ve İtalya oldu. İngiltere'de ekonomik güven endeksi, 9,6 puan düşerken, İtalya avro kullanan ülkeler arasında en fazla puan düşüşünü 7, 2 olarak gerçekleştirdi.

Emlak piyasasındaki durgunluktan en fazla etkilenen AB ülkesi İngiltere olurken, her 7 kişiden birinin evinin değerinin aldığı ev kredisinden(mortage) daha düşük düzeyde olduğu bildiriliyor. İngiltere'de emlak fiyatlarının daha da düşmesi bekleniyor. Bununla birlikte perakende sektörüne dair verilerin son 10 yılın en düşük düzeyine ulaşması ekonomik daralmanın işaretleri olarak ele alınıyor.
Türkiye etkilenir mi?
AB ülkeleri ile ilgili açıklanan ekonomik güven endeksi verilerini değerlendiren uzmanlar ekonominin genel olarak bir yavaşlama eğilimi içinde olduğuna işaret ediyorlar. AB durgunluğun boyutlarını tartışırken, imalat ve hizmet sektöründeki daralma endişelendiriyor. Yapılan bir ankete göre imalat ve hizmet sektöründe faaliyet gösteren 5 bin şirketin beklenenden daha fazla küçüldüğü bildiriliyor.

Enerji ve gıda fiyatlarındaki artışa karşı uzun bir aradan sonra 3 Temmuz'da faizler 4,25 olarak belirlenmişti. Avrupa Merkez Bankası, geçen yıl yüzde 2.7 büyüyen avro bölgesi ekonomisinin durgunluğa girmese de hızının bu yıl yüzde 1.8 ve 2009'da yüzde 1.5'e gerileyeceğini tahmin ediyor. Yine AB ülkelerindeki işsizlik oranındaki artış ekonomik daralmanın bir işareti olarak değerlendiriliyor.

Dış ticaretinin yarısından fazlasının AB ülkeleri ile gerçekeştiren Türkiye'nin yaşanan daralmadan etkilenmesi kaçınılmaz görülüyor. AB tüketici eğilimleri ile iş güven endeksinde yaşanan daralmanın arka arkaya iki çeyrek dönemde sürmesi durumunda AB ülkeleri durgunluk tesbiti ile yüzleşecekler.