Zimbabve'ye de turuncu devrim yolda!

Uluslararası baskılara karşın yeniden Zimbabve Devlet Başkanı seçilen Robert Mugabe, kendisini şiddete başvurmakla suçlayan muhalefete diyalog çağrısı yaptı. Ancak Mugabe'yi diktatörlükle suçlayan bazı ülkelerin sert açıklamaları, Zimbabve'ye yönelik olası bir askeri müdahaleyi de gündeme getirdi.

soL (DIŞ HABERLER) Bağımsızlıkçı politikaları nedeniyle yıllardır İngiltere ve bazı Batı ülkelerinin hedefinde olan Zimbabve Devlet Başkanı Robert Mugabe, Cuma günü yapılan devlet başkanlığı seçimlerinin ikinci turunda oyların 85,5'ini alarak altıncı defa devlet başkanı seçildi. Batı ülkelerinin desteklediği muhalefet lideri Morgan Tsvangirai'nin kendilerine şiddet uygulandığını savunarak çekilmesi sonucu tek aday olarak seçimlere giren Zimbabve lideri, katıldığı 10 seçim bölgesinde oyların büyük bölümünü aldı. Seçimlerin ilk turunda oyların çoğunu alan, ancak gerekli çoğunluğu elde edemeyen Tsvangirai'nin de 9,3 oranında oy aldığı bildirildi.

Dün yemin eden Robert Mugabe, törende daha önce uygulanan şiddet konusunda yalan söylemekle suçladığı muhalefetle görüşmeye hazır olduğunu belirtti. Mugabe'nin yeniden seçilmesine karşın, Zimbabve'ye yönelik askeri müdahale çağrıları, Mugabe'nin zorla iktidardan indirilebileceği ihtimalini de gündeme getirdi. Zimbabve liderine karşı muhalefetiyle tanınan Kenya Devlet Başkanı Raila Odinga, Afrika Birliği'nin Zimbabve'ye asker göndermesini isterken, İngiltere Dışişleri Bakanı Yardımcısı Mark Malloch Brown da, Afrika ülkelerinin Mugabe'nin görevden ayrılması için gerekeni yapacaklarına inandığını söyledi.

Zimbabve'deki seçimi "sahtekarlık" olarak nitelendiren ABD Başkanı George W. Bush, "Mugabe yönetiminin halkının demokratik isteklerini ve insan haklarını ağır biçimde ihlal etmesi nedeniyle, Dışişleri ve Maliye Bakanları'na gayrı meşru Zimbabve hükümetine ve onu destekleyenlere karşı yaptırımları artırmalarını salık veriyorum" dedi. İngiltere Başbakanı Gordon Brown da, Afrika liderlerinin artık Mugabe yönetimini desteklemediğini savundu.

Buna karşın, İngiltere ve bazı Batılı ülkelerin Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin Zimbabve seçimlerini gayri meşru ilan etmesi çabalarına rağmen, Güney Afrika'nın itirazı nedeniyle BM'nin seçimleri kınamakla yetindiği bildirildi. Mugabe'nin halkı kendisi için oy kullanmaya zorladığını öne süren muhalefet lideri Tsvangirai, Zimbabve'de taraflar arasında arabuluculuk görevi yürüten Güney Afrika Devlet Başkanı Thabo Mbeki'nin Afrika Birliği'nde Mugabe lehine lobi faaliyeti yaptığını ve Zimbabve halkını hayal kırıklığına uğrattığını savundu.

Öte yandan, Zimbabve'deki durumu ele almak üzere bugün Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinde Afrika liderlerinin katılımıyla yapılacak toplantıya Robert Mugabe'nin de katılabileceği bildirildi.

Irkçı rejime karşı silahlı mücadeleye katılan ve Zimbabve'nin bağımsızlığına kavuştuğu 1980 yılından beri devlet başkanlığını sürdüren 84 yaşındaki Robert Mugabe, beyazların elinde olan çiftliklerin fakir siyahlara dağıtılması gibi halkçı kararları nedeniyle yıllardır İngiltere ve müttefikleri tarafından "diktatör" olarak nitelendiriliyor. Eski sömürgesi Zimbabve'de yeniden kontrol sağlamaya çalışan İngiltere, ülkedeki işsizlik rakamlarını ve yüksek enflasyon oranlarını bahane ederek Mugabe yönetimini düşürmeye çalışıyor.