Zelaya’nın dönüşü sürekli erteleniyor

ABD’nin önayak olmasıyla Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias aracılığıyla Honduras Devlet Başkanı Manuel Zelaya ile darbe hükümeti arasındaki görüşmelerde Arias’ın 7 maddelik önerisine Zelaya olumlu yanıt verirken, darbeciler anlaşmayı reddettiler. Zelaya, ülkeye önümüzdeki haftasonu döneceğini duyurdu.

28 Haziran günü gerçekleştirilen askeri darbeyle görevinden uzaklaştırılan ve sınırdışı edilen yasal devlet başkanı Manuel Zelaya’nın “Tamam” dediği metin, oldukça geri koşullar içeriyor. Kosta Rika'daki görüşmelere önce tartışılacak bir şey olmadığını, sadece darbecileri dinleyeceğini açıklayarak dâhil olan Zelaya en son görüşmelerde Kosta Rika Devlet Başkanı Arias'ın önerdiği 7 maddeyi kabul etti.

Buna göre Zelaya ülkeye Devlet Başkanı olarak dönecek ve seçimle başa geldiği süreyi tamamlamasına izin verilecek. Ancak diğer maddeler devlet başkanının tüm yetkilerinin elinden alınacağına işaret ediyor:

*Honduras'da seçimle başa gelmiş olan hükümet görevi ulusal birlik ve geçiş dönemi hükümetine devredecek.

*Zelaya anayasa değişikliği tasarısından vazgeçecek ve yeniden devlet başkanlığına aday olamayacak.

*Seçimler öne çekilerek Ekim ayının son haftasonu yapılacak.

*Seçimlere uluslararası gözlemciler ve özellikle OAS örgütü temsilcileri gözetmenlik edecek.

*Seçim sırasında asayişi kontrol etmek için ise silahlı kuvvetlerin yönetimi yüksek seçim kuruluna devredilecek.

*Bütün darbe süreci boyunca işlenen suçlar için genel af ilan edilecek.

Zelaya’nın olumlu yanıt vermesine rağmen darbecilerin bu anlaşmaya yanaşmaması, hiçbir biçimde uzlaşmak istemedikleri şeklinde yorumlandı. Arabulucu Arias, bu sonuç üzerine görüşmelerin 72 saatliğine askıya alındığını duyurdu.

Zelaya, bu anlaşmanın olmaması durumunda ülkeye gizlice geri döneceğini açıklamıştı. Fakat Nikaragua’daki Honduras Büyükelçiliği’nde bir basın toplantısı düzenleyen Zelaya, bu 72 saati dönüş hazırlıklarıyla geçireceklerini, gelecek haftasonu da ülkesine döneceğini duyurdu.