Zelaya Honduras'tan ayrılıyor

Honduras'ın darbeyle görevinden uzaklaştırılan Devlet Başkanı Manuel Zelaya, sığındığı Brezilya Büyükelçiliği'nden çıkarak Honduras'tan ayrılacağını açıkladı.

Anayasal başkan Manuel Zelaya, geçtiğimiz cumartesi, dört gün içinde sığındığı Brezilya büyükelçiliğinden Dominik Cumhuriyeti'ne "normal bir vatandaş" gibi gideceğini söyledi ve Honduras'ta "dürüst hakimler" olduğunda adalet bulmak için geri döneceğine işaret etti.

Zelaya 2005 Kasım ayındaki seçimi kazanmış ve bu tarihten iki ay sonra dört yıl kalmak üzere görev başına gelmiş, fakat 28 Haziran 2009'da gerçekleştirilen bir askeri darbe ile sürülmüştü. Zelaya, başkent Tegucigalpa'ya 21 Eylül'de gizli bir şekilde dönmüş ve Brezilya elçiliğine sığınmıştı.

Radio Globo'ya yaptığı açıklamada Zelaya, darbecilerin yaptığı seçimlerde başa gelmiş olan başkan Porfirio Lobo ve Dominik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Leonel Fernández tarafından imzalanmış bir anlaşma aracılığı ile 27 Ocak'ta normal bir vatandaş gibi yurtdışına çıkacağını ifade etti.

Zelaya, "Ulusal bir uzlaşı beni adalete sunmak istediğinde ülkeye geri döneceğim. Şimdi dönmüyorum çünkü beni ölümle cezalandırmak isteyen cellatlarım olan hakimlerin başka krizler yaratabilceğini düşünüyorum" dedi.

Haklarını savunmak adına dört aydır Brezilya Elçiliği'nin küçük bir odasında yere serilmiş bir yatakta uyuduğunu belirten Zelaya, ülke sakinleştiğinde ve bağımsız dürüst hakimler var olduğunda ülkeye döneceğine işaret etti.

Bununla birlikte, "kamu düzenini bozmak, demokratik hükümet ilkesine saldırmak, yetkiyi kötüye kullanmak ve vatana ihanet suçlamalarından kaynaklı cezai sorumluluklarından dolayı" Zelaya'ya özgürlük verilmeyeceğini, yalnız ülkeyi terk etmesine izin verildiğini açıklayan Başsavcı Luis Rubi, geçtiğimiz Cuma düzenlediği basın toplantısında "Zelaya'ya karşı daha fazla suçlama hazırlıyoruz, yeni suçlama yolsuzluk ile ilgili. Görünüşe göre Zelaya 1,5 milyon doları boşyere harcamış... Şu an bu konuyu araştırıyoruz." demişti.

(soL - Dış Haberler)