Zelaya Honduras’tan ayrıldı

Lobo’nun Başkanlık görevine başlaması ve Zelaya’nın ülkeden ayrılmasıyla Honduras’ta yeni bir dönem başladı.

29 Kasım’da darbe yönetimi altında düzenlenen ve Darbe Karşıtı Ulusal Direniş Cephesi'nin boykotu sebebiyle son derece düşük bir katılım oranıyla gerçekleşen gayrimeşru devlet başkanlığı seçiminin galibi Porfirio Lobo, düzenlenen törenle başkanlık görevine başladı.

Son derece düşük bir uluslararası katılımla ve yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleşen bir törenle göreve başlayan Lobo, ilk konuşmasında Honduras tarihindeki en derin siyasi krizden çıktıklarını iddia etti. Latin Amerika’dan sadece Peru, Kolombiya ve Belize’nin katılım sağladığı törene, Türkiye de resmi temsilci gönderen az sayıdaki ülke arasında yer aldı.

Porfirio Lobo ile Dominik Cumhuriyeti Devlet Başkanı Leonel Fernandez arasında imzalanan anlaşma uyarınca, Lobo’nun görevi devralmasından birkaç saat sonra, devrik devlet başkanı Zelaya Honduras’tan ayrıldı. Leonel Fernandez eşliğinde Dominik Cumhuriyeti'ne geçen Zelaya, Dominik Cumhuriyeti'nde seçkin konuk olarak bulunacak. Zelaya daha önce sürgün statüsüyle ülkesinden ayrılmayı reddetmişti.

Zelaya havaalanında binlerce destekçisi tarafından uğurlandı ve uçağa binerken geri döneceğini söyledi. Ulusal Direniş Cephesi de bundan sonra mücadelesini Anayasal Meclis talebi doğrultusunda yürütecek ve halkın mücadelesi iktidar hedefiyle sürecek. Direniş Cephesi Lobo iktidarını tanımıyor.

Ancak Lobo’nun başkanlık görevine başlaması ve Zelaya’nın ülkeden ayrılması ile Honduras’ta yeni bir dönemin başladığı açık. Her ne kadar Lobo’nun iddia ettiği gibi ülkedeki siyasi kriz sona ermediyse de, halkın kararlı direnişine rağmen, Latin Amerika’da uzun bir süreden sonra ilk kez bir darbe başarıya ulaşmış oldu. Ayrıca darbeciler ulusal bir uzlaşmaya ihtiyaç olduğu gerekçesiyle yargılanmaktan da kurtuldular. Nitekim, Lobo ilk icraat olarak darbeye karışanları affeden bir karara imza attı.

(soL - Dış Haberler)