Zelaya geri döndü

Darbe sonucu ülkesinden sürgün edilen Honduras'ın solcu devlet başkanı Manuel Zelaya, ülkesine geri döndü.

28 Haziran 2009’da ABD güdümlü bir askeri darbe sonucu ülkesinden sürülen Honduras’ın solcu Devlet Başkanı Manuel Zelaya, Honduras’a geri döndü.

Ailesiyle birlikte ülkesine dönen Zelaya’ya, Latin Amerika ve Avrupa ülkelerinden temsilcilerin oluşturduğu uluslararası bir heyet eşlik etti. Neredeyse tüm Latin Amerika ülkelerinden temsilcileri, Fransa ve İngiltere’den Latin Amerika ile dayanışmasını dile getiren parti temsilcilerini taşıyan iki uçak da Zelaya’nın uçağı ile eş zamanlı olarak havalimanına indi.

Honduras'ta darbecilerle Zelaya arasındaki uzlaşmanın olumlu ve olumsuz yanlarına dair Bizim Amerika'da yayınlanan haber-analiz için tıklayınız.

Tegucigalpa’daki Toncontin Havalimanı’na iniş yapan Zelaya’yı burada yüz binlerce kişi coşkuyla karşıladı. Havalimanında kısa bir konuşma yapan Zelaya “Demokrasinin olmadığı yerde insan hakları olmaz” dedi. Konuşmasında Kolombiya ve Venezuela hükümetlerinin kendisi için seferber olduklarına dikkat çeken Zelaya, başta bu iki ülke olmak üzere, darbenin ilk gününden bu yana kendisine desteğini esirgemeyen tüm ülkelere sergiledikleri dayanışma örneğinden ötürü teşekkür etti. Zelaya, Haziran 2009’da gerçekleştirilen darbenin ardından Honduras’a dönerken yanında olan Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner’a da ayrıca teşekkür etti.

Zelaya yönetiminin Dışişleri Bakanı Patricia Rodas da, Zelaya’nın ülkeye dönüşü ile ilgili olarak “Bu zafer bugün, demokrasi şehitlerimiz için büyük ödüldür. Onlar için dir ki inançları uğruna zulme uğrayıp öldürüldüler.Bu ödül kesinlikle o akan kana armağandır” dedi.

Zelaya’nın ardından konuşan Kolombiyalı Senatör Piedad Cordoba ve Venezuela Dışişleri Bakanı Nicolas Maduro da birer konuşma yaptı.

Chavez’den mesaj var!
Aynı saatlerde Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez de twitter aracılığıyla bir mesaj gönderdi. Chavez’in çeşitli basın organlarında yayınlanan mesajında “Zelaya’nın yurduna dönmesi Honduras halkının büyük zaferidir. Kahrolsun diktatörlük, yaşasın halkın iktidarı” ifadeleri yer aldı.

Ayağının tozuyla…
Havalimanı önündeki kutlamaların ardından Zelaya’nın Meclis önünde açlık grevi yapan öğretmenleri ziyaret ettiği bildirildi.

Grevdeki öğretmenler, Honduras’ta darbenin ardından göreve getirilen devlet başkanı Porfirio Lobo yönetimi tarafından işlerine son verildiğini ve bunun Honduras’ta adım adım gerçekleştirilen eğitimin özerleştirilmesi sürecinin bir parçası olduğunu vurgulayarak Zelaya’ya desteklerini dile getirdiler.

Zelaya: Darbe uluslararası bir komploydu
Zelaya, ülkeye dönüşünün ardından yaptığı açıklamada, 2009'da gerçekleşen darbenin uluslararası bir komplo olduğunu ve darbecilerin kendisinin öldürmeyi de hedeflediğini dile getirdi.

Zelaya, Barack Obama yönetimini darbecilere destek olmakla da suçladı.

(soL - Dış Haberler)