Zebari, “Demokratik Açılım”ı değerlendirdi

Irak Dışişleri Bakanı, “Demokratik Açılım”ı değerlendirdi. Zebari, “Açılım’ın, Kuzey Irak’a dönük adımlarının da olması gerektiğini” belirterek, “süreci sonuna kadar desteklediklerini” söyledi.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, AKP’nin bölgesel politikaları, Irak Türkiye ilişkileri ve “Demokratik Açılım” hakkında değerlendirmelerde bulundu. Zebari, “Demokratik Açılım”ın Kuzey Irak’a dönük adımlarının da olması gerektiğine” işaret ederek, “buradaki Türkiye kökenli Kürt nüfusunun Türkiye tarafından kazanılmasının önemine” değindi. Zebari, “sürecin başarıya ulaşması için Irak’ın elinden geleni yapmaya hazır olduğunu” da belirtti.

İki ülkenin içişleri bakanlarının güvenlik başlığında iki ayrı protokol imzaladığını ve meselenin Türkiye - Irak - Amerika arasında ele alındığını hatırlatan Zebari, silahlı gruplar ve terörün önlenmesi konusunda neler yapılabileceğinin detaylandırıldığını belirtti. Üçlü mekanizmanın, Erbil’de bulunan ofisinde çalışmalarını yürüttüğünü söyleyen Zebari, sorunun Türkiye boyutunun gözden kaçırılmaması gerektiğini söyledi.

Zebari, Türkiye kamuoyunda “açılımın siyasi ve idari kimi hamlelerinin Irak, özellikle de Kuzey Irak ile görüşülerek biçimlendirildiğine” dair değerlendirmeler yapıldığını söyleyerek, “sorunun bir kısmı Irak’tadır. Irak hükümeti ve bölgesel yönetim sorunun farkındadır ve Türkiye ile olabildiğince işbirliği yapma gayretindedir. Irak sözü edilen demokratik açılımın ve reformların başarıya ulaşması için elinden geleni yapacaktır. Süreci sonuna kadar destekliyoruz” dedi.

“Aslolan ticari ilişkiler”
Irak ve Türkiye’nin Türkiye ile siyasi ve kültürel açıdan işbirliği içinde olması gerektiğini söyleyen Zebari, iki ülke arasındaki en önemli bağın, ticaret olduğunu vurguladı. Şu an yaklaşık 7 milyar dolar civarında olan ticaret hacminin 20 milyar dolara yükseltilmesinin hedeflendiğini belirten Zebari, ülkesinin hammadde, Türkiye’nin de teknoloji açısından zengin olduğunu ifade etti. Zebari, ticaretin gelişmesi için kimi yapısal değişikliklerin gerçekleştirilmesi gerektiğini de söyledi.

Türkiye isteklerimize duyarlı
Türkiye’nin temel sorununu güvenlik, Irak’ınkinin ise su olduğunu belirten Zebari, son anlaşmalarla Fırat’tan saniyede 550 metreküp su bırakılmasının önemli bir gelişme olduğunu da ifade etti.

Davutoğlu’nun bölgeye dönük politikasını olumlu bulduklarını kaydeden Zebari, Suriye – Irak işkilerinde arabulucu olan Türkiye’den beklentilerini dile getirdi. Arabuluculuğun tümüyle tarafsızlık anlamına gelemeyeceğini vurgulayan Zebari, Türkiye’nin zaman zaman kendi yorumunu ve tarafını belirtmesinin gerekli olduğunu savundu.